МОМЧЕ ПОЧИНАЛО ПО ИНФЕКЦИЈА СО АМЕБА: Се зарази додека си играше во базен, не можеа да го спасат

0

Дете од Арканзас почина откако се зарази со ретка амеба што го јаде мозокот на која било изложено во клуб во Литл Рок.

Момчето кое имало 16 месеци играло во селски клуб кога се заразило со амеба која живее во вода и предизвикува воспаление во мозокот. Амебата уништува ткиво убивајќи речиси 100 отсто од своите жртви.

Одделот за здравство на Арканзас преку лабораториски испитувања потврди дека водното игралиште содржи траги од амеба . Клубот веднаш го исклучил системот за базен и прскалки.

Државниот судски лекар објави дека Мајкл Александар Полок Трети починал во Детската болница во Литл Рок. Се верува дека тој е една од петте жртви на инфекцијата што го јаде мозокот од почетокот на годината, а претходната жртва е жител на Тексас кој починал откако пливал во езерото во Остин.

Naegleria fowleri е едноклеточен микроорганизам кој живее во топла свежа вода.

Паразитот навлегува низ носот, патува низ носните пасуси и на крајот стигнува до мозокот каде се храни со мозочното ткиво, што доведува до сериозно невролошки оштетувања.

Инфекцијата се нарекува примарен амебен менингоенцефалитис (ПАМ).

Не е јасно колку време поминало помеѓу изложувањето на организмот и смртта на момчето, иако инфекцијата обично напредува брзо. Симптомите се појавуваат помеѓу еден и 12 дена по пливањето во загадена вода, а смртта обично следи околу пет дена подоцна.

Симптомите првично личат на вирусот, вклучувајќи главоболка, гадење, треска и вкочанет врат, но тие брзо напредуваат во посериозни невролошки проблеми, вклучувајќи напади, халуцинации, кома и често смрт.

Од 1962 до 2022 година, потврдени се само 157 случаи на ПАМ, а преживеале само четири лица.