МОРНИЧАВА ПРИКАЗНА! “Не знаеме каде се нашите деца…“ – Поранешни членови на екстремистичка секта молат за помош: “Тие се земени да бидат убиени!“

0

Неколку поранешни членови на Фундаменталистичката црква на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни (ФЛДС), полигамистичката секта предводена од Ворен Џефс, затвореник, ги повикуваат јавните власти да им помогнат да ги најдат нивните исчезнати деца. Некои од нив не се видени со години, пишува весникот The Guardian.

Родителите на исчезнатите деца и нивните адвокати одржаа прес-конференција во Сидар Сити, Јута, каде што рекоа дека исчезнатите деца живееле со еден родител кој ја напуштил црквата. Лорејн Џесоп, една од мајките, тврди дека три од нејзините деца исчезнале во една ноќ оваа зима и оттогаш не се видени.

Таа вели дека нејзините деца биле под голем притисок да се вратат во црквата ФЛДС, и покрај тоа што таа е нивен единствен старател. Таа додаде дека пронашла торби за намирници, воки-токи, како и некои други предмети за кои се сомнева дека ги оставиле членовите на ФЛДС за да избегаат.

Адвокатите велат дека децата се длабоко индоктринирани и под голем притисок да се вратат во ФЛДС и веруваат дека нивното вечно спасение е загрозено ако не го сторат тоа. Тие велат дека порастот на исчезнувањата е поттикнат од „откровението“ од август 2022 година, наводно напишано од Џефс и објавено од неговиот син, кое ги повикува членовите и родителите да ги вратат сите деца од ФЛДС во нивната црква за да бидат „преобратени“. т.е. еден вид усмртени.

ФЛДС е религиозна организација со приближно 10.000 членови кои практикуваат полигамија. Тие живеат во населби долж границата на Колорадо и Аризона. Од членовите се бара да ги следат упатствата на водачот на групата. Нивниот водач Џефс беше уапсен во 2006 година под обвинение за силување и злоупотреба на деца, за што бил прогласен за виновен и издржува доживотна затворска казна.

За време на неговото време како водач на ФЛДС, тој организирал полигамни бракови и бракови меѓу возрасни мажи и малолетници.

Ворен Џефс имаше целосна контрола над сите во својата заедница и контролираше што јадат“, вели Тониа Тевел, извршна директор на Holding Out Help, непрофитна организација која ги учи поранешните членови на полигамистичката заедница како да се грижат за себе. Таа вели дека запознала деца кои ја напуштиле заедницата и мислеле дека Џефс е претседател на САД.