Москва може да остане без пари следната година, вели рускиот олигарх

Русија може да остане без пари следната година и има потреба од странски инвестиции, изјави рускиот олигарх Олег Дерипаска.

„Пари ќе нема следната година. Ни требаат странски инвеститори“, рече тој на економската конференција во Сибир.

Забелешките на милијардерот – кој повика на прекин на војната на Москва во Украина во раните денови на инвазијата – се во спротивност со пооптимистичката оценка на рускиот претседател Владимир Путин.

Вториот ја пофали стабилноста на економијата на земјата наспроти невидените западни санкции воведени минатата година, пренесува Си-Ен-Ен.

Во меѓувреме, економското производство на Русија се намали за 2,1 отсто минатата година, според прелиминарната владина проценка. Контракцијата беше поограничена отколку што првично предвидуваа многу економисти.

Странските инвеститори, особено од „пријателските“ земји, играат голема улога, рече Дерипаска. „Ако тие ќе дојдат, тогаш зависи од Русија дали ќе успее да ги создаде вистинските услови и да ги направи своите пазари атрактивни“, рече тој.

Во обид да се стави крај на руската агресија во украинската држава, западните земји замрзнаа околу 300 милијарди долари од девизните резерви на Русија.