НАРУШУВАЊЕТО НА ТИРОИДНАТА жлезда Е ПОЧЕСТО КАЈ ЖЕНИТЕ, А ЕВЕ И ЗОШТО: Обрнете внимание на овие симптоми, ВАЖНО Е

0

Затоа, важно е жените да бидат свесни за симптомите кои укажуваат на дисфункција на тироидната жлезда.

Нарушувањата на тироидната жлезда се многу почести кај жените отколку кај мажите, а ризикот од развој на болест на тироидната жлезда е 10 пати поголем. Тироидната жлезда има значително влијание врз телото бидејќи произведува хормони кои помагаат во регулирањето на многу функции на телото.

Затоа е важно жените да се запознаат со симптомите кои укажуваат на дисфункција на тироидната жлезда, за да се започне навреме со лекување, бидејќи често се случува овие знаци да се помешаат со менопаузата, па се занемарува специфичната медицинска помош.

Зошто нарушувањата на тироидната жлезда се почести кај жените отколку кај мажите

Жените се изложени на поголем ризик од проблеми со тироидната жлезда од мажите, а состојбите кои влијаат на работата на оваа жлезда влијаат на жените на различни начини. Податоците покажуваат дека една од 8 жени во одреден период од животот ќе има проблем со тироидната жлезда. Ризикот кај жените е околу 10 пати поголем отколку кај мажите. Една од причините за ова е што нарушувањата на тироидната жлезда често се предизвикани од автоимуни одговори, кои се јавуваат кога имунолошкиот систем на телото почнува да ги напаѓа сопствените клетки. Сè уште не е познато што ги предизвикува овие одговори, но познато е дека автоимуните состојби се почести кај жените отколку кај мажите.

Друга причина за почеста дисфункција на тироидната жлезда кај жените е тоа што постои интеракција помеѓу тироидните хормони и хормоните кои флуктуираат во текот на менструалниот циклус. Проблемите со тироидната жлезда можат да се појават во секое време, но се особено чести кај жените за време и по менопаузата, кога нивото на хормоните се менува. Генетиката може да игра улога, но забележано е дека жените кои штотуку родиле или оние кои минуваат низ менопауза најчесто имаат проблеми со тироидната жлезда.

Голем број на нарушувања може да влијаат на функцијата на тироидната жлезда

Тироидната жлезда е мала жлезда во форма на пеперутка која се наоѓа во основата на вратот, под Адамовото јаболко. Тој произведува два главни хормони – тироксин или Т4 и тријодотиронин или Т3. Овие хормони го одржуваат метаболизмот на мастите и јаглехидратите во телото, помагаат во одржувањето на телесната температура, влијаат на тоа колку добро функционира нервниот систем и можат да влијаат на отчукувањата на срцето. Трет хормон, познат како калцитонин, кој помага да се контролира нивото на калциум во крвта, исто така го произведува тироидната жлезда. За жал, постојат бројни нарушувања кои можат да влијаат на функцијата на тироидната жлезда, а најчести се 4 состојби:

Грижа, грижа, тага, фрустрација, размислување, луѓе, маж, жена

1. Јазол или јазол на тироидната жлезда

Иако некои може да пораснат до големина каде што ќе станат видливи, нодулите често остануваат неоткриени до рутински медицински преглед. За среќа, повеќето тироидни јазли се бенигни. Евалуацијата на сомнителен јазол се прави со помош на тест на крвта и ултразвук.

2. Хипертироидизам

Кога тироидната жлезда произведува премногу хормони, се јавува состојба позната како хипертироидизам или хиперактивна тироидна жлезда. Понекогаш бенигните јазли може да предизвикаат зголемување на нивото на хормоните. Хипертироидизмот го забрзува метаболизмот во телото, предизвикувајќи низа симптоми – неочекувано слабеење, зголемен глад, брз или неправилен пулс, потење, проблеми со расположението, како што се зголемена анксиозност или раздразливост и промени во менструалниот циклус. Во зависност од возраста на жената и здравствената историја, опциите за третман може да вклучуваат лекови за намалување на хормоните или операција, бидејќи некои пациенти може да бидат подобни за операција за отстранување на целата или дел од тироидната жлезда.

3. Хипотироидизам

Кога тироидната жлезда не произведува доволно хормони, се јавува хипотироидизам или недоволна активност на тироидната жлезда. Можеби нема забележливи симптоми на оваа состојба во раните фази, бидејќи симптомите често се развиваат бавно или се припишуваат на други болести. На пример, многу пациенти пријавуваат замор и зголемување на телесната тежина. Меѓутоа, како што метаболизмот продолжува да се забавува, може да се појават други симптоми – запек, рапав глас, мускулна слабост и чувствителност на студ. Третманот за хипотироидизам обично вклучува земање лекови за тироидната жлезда познат како левотироксин за да се врати нивото на хормоните во нормала.

4. Хашимото-ова болест

Хашимото-овата болест (Хашимото тироидитис, автоимун тироидитис или хроничен лимфоцитен тироидитис) е автоимуно нарушување што се јавува кога клетките на имунолошкиот систем предизвикуваат клетките кои произведуваат тироидни хормони да умрат, што резултира со хипотироидизам. Иако секој може да ја развие болеста Хашимото, таа е најчеста кај средовечните жени. Примарниот третман е замена на тироидните хормони.