НАСА го претставува новиот вселенски костим што ќе го носат астронаутите на Месечината

0

НАСА го претстави новиот вселенски костум што астронаутите ќе го носат за да ја истражуваат Месечината во рамките на програмата Артемис.

Создаден од Axiom Space, новиот костум е дизајниран да ја подобри мобилноста на астронаутите кои одат на површината на Месечината, пишува Telegraph.

Развиен за мисијата Артемида III, каде што се очекува првата жена и првата црна личност да одат на Месечината, прототипот на оделото беше претставен на настан во среда, 15 март.

Прототипот вклучува темно сива обвивка што ја дизајнираше дизајнерката Естер Маркис, која работеше на ТВ серијата For All Mankind, но вистинското одело ќе биде бело од термички причини.

„Партнерството на НАСА со Axiom е од клучно значење за слетување на астронаутите на Месечината и за продолжување на американското лидерство во вселената. Надоврзувајќи се на долгогодишно истражување и експертиза на НАСА, вселенските одела од следната генерација на Axiom не само што ќе ѝ овозможат на првата жена да оди на Месечината, туку и ќе отворат можности за повеќе луѓе да истражуваат и спроведуваат наука на Месечината како никогаш досега“, велат од НАСА. Администратор. Бил Нелсон.