НАСА предупредува дека Земјата во 2046 година ја чека неизвесен Ден на вљубените и Свети Трифун (ФОТО)

0

Сите забележани астероиди блиску до Земјата, набљудувани од НАСА, не претставуваат никаква опасност за Земјата, но НАСА откри еден кој е и првиот што завршува на официјалната скала за мерење на ризикот од судир со Земјата.

Канцеларијата за координација на планетарната одбрана на НАСА објави дека Денот на вљубените во 2046 година е загрозен бидејќи има „мали шанси“ астероид со големина на олимписки базен да удри во Земјата токму тој ден.

Проекциите на Европската вселенска агенција (ESA) велат дека шансите споменатиот астероид да удри во Земјата во 2046 година се 1 спрема 625, но сопствените проекции на НАСА велат дека оваа шанса е малку поголема, односно 1 спрема 560.

Торинска скала
Астероидот за кој станува збор се вика 2023 DW и е единствениот вселенски објект на списокот на ризични објекти на НАСА што е рангиран на 1 од 10 на скалата на опасност од удар во Торинската скала за категоризација на предвидениот ризик од судир на објект со Земјата. Сите други објекти се рангирани како 0 на Торинската скала.

Оценката од 1 на гореспоменатата скала всушност значи само дека можноста за удар со Земјата е многу мала, без причина за внимание на јавноста или јавна загриженост, според Лабораторијата за млазен погон на НАСА (JPL). Од друга страна, резултатот од 0 на истата скала значи дека веројатноста за судир е нула или толку мала што практично е нула.

Дополнителните анализи можат драстично да ги променат шансите за удар
Претставниците на НАСА предупредија дека шансите за удар на астероид може драматично да се променат бидејќи се собираат повеќе набљудувања на DW од 2023 година и се спроведуваат дополнителни анализи.

Честопати, кога за прв пат се откриваат нови објекти, потребни се неколку недели податоци за да се намалат неизвесностите и соодветно да се предвидат нивните орбити години во иднината , се вели во објавата оваа недела на НАСА Астероид Воч на Твитер.

Но, не е невообичаено новооткриените астероиди да изгледаат заканувачки кога првпат се набљудуваат.

Бидејќи орбитите кои произлегуваат од многу ограничени групи на набљудувања се понеизвесни, таквите орбити се со поголема веројатност да „овозможат“ идни влијанија. Сепак, ваквите рани предвидувања често може да се отфрлат бидејќи вклучуваме повеќе набљудувања и ги намалуваме неизвесностите во орбитата на објектот. Најчесто, заканата поврзана со одреден објект ќе се намали кога ќе станат достапни дополнителни набљудувања, пишува на својата веб-страница Центарот за проучување на објекти блиску до Земјата на JPL .

НАСА има оружје за тоа
Астероидот 2023 DW, кој првпат беше забележан на 2 февруари оваа година, има дијаметар од околу 50 метри, соопшти НАСА. Додека орбитира околу Сонцето, има 10 предвидени приоди кон Земјата, при што најблиску е планирано да се случи на 14 февруари 2046 година, а останатите девет меѓу 2047 и 2054 година. Најблиску што астероид треба да дојде до Земјата е околу 1,8 милиони километри , според веб-страницата Очи на астероиди на НАСА.

2023 DW патува со брзина од околу 25 километри во секунда , на оддалеченост од повеќе од 18 милиони километри од Земјата и на секои 271 ден овој астероид прави целосен круг околу Сонцето.

Но, во септември 2022 година, со спектакуларно успешната мисија ДАРТ, НАСА покажа дека човештвото има оружје против потенцијално опасните астероиди и е подготвено за такви сценарија. Во мисијата DART, да потсетиме, вселенското летало на НАСА намерно удри во астероид со цел да ја промени неговата траекторија.