НАУКА: Откриено е дека микробите кои вообичаено живеат во нашиот нос и грло ги преживуваат суровите услови на Монт Еверест без никакви проблеми

0

И покрај екстремните услови на Еверест, научниците успеаја да развијат бактерии и габи изолирани од седименти на таа планина. Некои од овие бактерии вообичаено живеат во сосема поинаква, човечка средина.

Една интересна нова научна студија покажува дека стотиците планинари кои кампуваат секоја година на јужната страна на Монт Еверест, највисоката планина во светот ( 8.849 метри ), можеби оставаат зад себе некои упорни микроби кои се чини дека можат да преживеат во ледената дивина на Хималаите.

И покрај екстремните услови на Еверест, научниците успеаја да развијат бактерии и габи изолирани од седименти на таа планина. Овие организми, кои претежно биле во мирување, можеби биле транспортирани од помалку екстремни терени до ледените подножја на Монт Еверест со помош на ветер или планинарски туристи.

Влијанието на туристите врз животната средина на Еверест

Една нова студија, објавена во списанието Arctic, Antarctic, and Alpine Research, всушност го открива влијанието на туристите на највисокиот врв во светот и може да фрли светлина врз ограничувањата на животот на Земјата, како и потенцијалот за живот на други планети.

Високите средини на Еверест се меѓу најекстремните на Земјата. Јужниот пол, каде научниот тим предводен од микробиолошкиот еколог Николас Драгон од Универзитетот во Колорадо во Болдер (CU Boulder) собра примероци од почвата, се наоѓа на околу 7.900 метри надморска височина . Научниците беа изненадени кога открија дека дури и микробите приспособени на топлата и влажна удобност на нашиот нос и грло, како што се стафилококите и стрептококите, можеа да ги преживеат суровите, студени и суви услови.

Има човечки потпис замрзнат во микробиомот на Еверест, дури и на таа височина. Ако некој дури и го дувнал носот или кашлал, тоа е нешто што може да се појави , вели Стивен Шмит , микробиолошки еколог во CU Boulder и еден од авторите на студијата.

Тестот беше спроведен на најголемата надморска височина досега

Покрај традиционалните техники на одгледување кои вклучуваат растење на бактерии на плочи со агар богати со хранливи материи, научниците секвенционираа делови од генетски материјал во почвата за да идентификуваат специфични микроби. Ова, наводно, е најголемата надморска височина на која такви примероци некогаш биле тестирани на ваков начин.

Истите американски научници претходно испитуваа примероци од почва од места како Андите, Антарктикот и други делови на Хималаите, но велат дека ова е првпат примероците земени на оваа надморска височина да покажат дефинитивен доказ за микроорганизми поврзани со луѓето.

Повисоките концентрации на ултравиолетова светлина, пониските температури и недостатокот на вода вообичаено придонесуваат за смрт на микробите на големи надморски височини, така што само најсилните организми можат да поминат низ таква непријателска клима како онаа на Монт Еверест.

Заспани микроби

Гореспоменатите стафилококни и стрептококни бактерии често се наоѓаат во почвата, но генетските секвенци идентификувани во оваа студија беа идентични со оние на обичните видови кои вообичаено ја колонизираат нашата кожа и уста. Примероците користени во студијата се земени на околу 170 метри од местото каде што луѓето обично кампуваат пред да тргнат на искачување до највисокиот врв на светот.

Предвидуваме дека ако земеме примероци од областите на планината што повеќе ги користат луѓето, може да најдеме уште повеќе микробиолошки докази за влијанието на човекот врз животната средина , пишуваат авторите на студијата.

Повеќето микроби, како оние што ги носат луѓето на големи височини, се мирни или умираат кога се изложени на такви екстремни услови, но некои организми можат да растат за време на кратки периоди на достапност на вода на големи надморски височини, според претходните истражувања.

Последици од климатските промени, импликации за потрагата по живот на други светови

Бидејќи температурите на воздухот на Јужниот пол ретко се зголемуваат над -10 °C, не е лесно да се тестира растот на микробите на такви екстремни локации. Сепак, температурите на воздухот во регионот на Монт Еверест се зголемуваат за приближно 0,33 °C на деценија, а во јули 2022 година, Јужниот пол забележа рекордна температура од само -1,4 °C. Овој тренд на затоплување може да доведе до тоа организмите кои моментално се неактивни да станат активни во иднина.

Научниците, сепак, сè уште не мислат дека ова мало додавање на човечки бактерии на Еверест ќе има големо влијание врз животната средина. Сепак, новата студија затоа има импликации за потрагата по вонземски живот.

Би можеле да најдеме живот на други планети и студени месечини. Ќе мораме да внимаваме да не ги загадиме со нашите , истакнува на крајот Шмит.