Научниците за мистериозната појава пред земјотресот: „Да зборувавте за тоа пред 40 години, никој немаше да ви верува!“

0

Истиот феномен беше забележан пред и за време на неодамнешниот земјотрес во Мароко, потоа во февруари во Турција и во 2017 година во Мексико.

Додека во Мароко се уште се бројат жртвите од катастрофалниот земјотрес со јачина од 6,8 степени според Рихтер, на социјалните мрежи се шират видеа на кои се гледа синкава светлина. Очевидци на разорниот земјотрес со јачина од 7,8 степени според Рихтеровата скала што во февруари ги погоди југоисточна Турција и северна Сирија забележаа сличен феномен. Понатаму, кога земјотрес со јачина од 8,1 степени според Рихтеровата скала го погоди Мексико во 2017 година, видеата исто така документираат мистериозна сина светлина. За причините за оваа појава се расправа во академската заедница.

– Според една од хипотезите, при високи притисоци на кои се изложени карпите непосредно пред или за време на земјотрес, атомите на кислород се јонизираат во некои видови карпи и се ослободуваат и тие одат во атмосферата преку порите и пукнатините на карпите. Бидејќи е висока енергија, тие го јонизираат воздухот околу нив на сличен начин како молњите и тоа создава оптички ефект. Иако овој феномен е забележан неколку пати во различни делови на светот, во пошироката научна заедница не постои консензус за тоа што точно го предизвикува, но се обидува да се објасни со експериментални симулации – д-р Хрвоје Ткалчиќ , редовен професор. ни изјави во интервју за Глобус пред неколку месеци.за сеизмологија и математичка геофизика и раководител на Катедрата за геофизика на Австралискиот национален универзитет (АНУ) во Канбера.

Иако научната заедница сè уште нема унифицирано толкување за тоа што предизвикува „шокантна светлина“, доказите за неговото постоење се враќаат во далечното минато. Фридеман Фројнд , од Истражувачкиот центар Ејмс на НАСА, и неговите колеги проучувале 65 извештаи за такви светла кои датираат од 1600 година, објавувајќи ги нивните наоди во 2014 година во списанието Сеизмолошки истражувачки писма. Потоа, во интервју за National Geographic, Фројнд теоретизира дека „светлината на земјотресот“ е предизвикана од електрични полнежи во одредени видови карпи за време на сеизмичката активност. – Како да сте вклучиле батерија во Земјината кора – нагласи Фројнд.

Земјотресните светла можат да имаат неколку различни форми, според книгата Енциклопедија на геофизика на цврста земја од 2019 година, Џон Дер , пензиониран геофизичар кој работел во Геолошкиот институт на САД и објавил неколку научни трудови за „светлата на земјотресите“. Понекогаш оваа светлина може да изгледа слична на обичната молња, или може да биде како светлосна лента во атмосферата слична на поларната светлина (аурора бореалис).

Други времиња наликува на светлечки топки кои лебдат во воздухот. Исто така, „земјотресните светла“ може да се појават како мали пламени кои треперат или ползат по или во близина на земјата или како поголеми пламени кои се издигнуваат од земјата. Научниците откриле дека околу 80 отсто од проучуваните светлосни феномени биле забележани за време на земјотреси со јачина поголема од 5,0 степени. Во повеќето случаи, феноменот бил забележан непосредно пред или за време на сеизмичкиот настан, а бил видлив до оддалеченост од 600 километри од епицентарот на земјотресот.

За разлика од минатото кога се зборуваше за сина, зелена или виолетова светлина во моментот на земјотрес врз основа на изјави на очевидци, денес ваквите појави успешно се документираат со помош на мобилни телефони, што им овозможува на научниците да споредуваат различни настани. Зборувајќи за Си-Ен-Ен, Џон Дер истакна дека неодамнешното видео од Мароко објавено на интернет изгледа како светлината снимена од безбедносните камери за време на земјотресот во Писко, Перу во 2007 година.

Хуан Антонио Лира Качо , професор по физика на Universidad Nacional градоначалникот на Сан Маркос во Перу и Папскиот католички универзитет во Перу, кој го проучувал феноменот, рече дека видео снимките од мобилни телефони и широката употреба на безбедносни камери го олесниле проучувањето сеизмичките светла. – Пред четириесет години тоа беше невозможно. Да ја видевте таа светлина, никој немаше да верува во тоа што го видовте – изјави Кашо за CNN.