Научниците имаат нова теорија: “Тврдиме дека Алцхајмеровата болест е предизвикана од исхраната”

Досега се спроведени неколку истражувања за Алцхајмеровата болест, но научниците сега сугерираат која е причината за оваа неизлечива болест и од каде доаѓа.

И покрај големите напори на научниците и низата неодамнешни откритија, Алцхајмеровата болест останува неизлечива. Но, научниците сега имаат нова теорија за можниот предизвикувач на болеста – вид на шеќер наречен фруктоза кој се наоѓа во многу намирници, како што се овошјето, зеленчукот и медот.

Телото исто така може да произведува фруктоза на природен начин, на пример со начини кои се стимулираат со консумирање диета со висока содржина на сол.

Улогата на фруктозата во далечното човечко минато
Претходните научни истражувања покажаа дека фруктозата во мозокот им помогнала на нашите предци да бараат храна, но новата студија сугерира дека, во современиот свет, промените што ги предизвикува овој шеќер всушност може да се поврзани со Алцхајмерова болест.

Па, како фруктозата им помогнала на нашите предци? Шеќерот инхибира одредени делови од метаболизмот на мозокот: го блокира одвлекувањето на вниманието, како што се неодамнешните сеќавања и обрнувањето внимание на одминувањето на времето. Ова исклучување на одредени мозочни активности ни помага подобро да се фокусираме на преживувањето, а исто така го поттикнува истражувањето и преземањето ризик, а сето тоа е важно за барање храна.

Ефектот на фруктозата во современото општество
Во најновата студија, објавена во American Journal of Clinical Nutrition, научниците тврдат дека овој „прекинувач за преживување“ сега е постојано вклучен, иако повеќето луѓе во современиот свет денес многу малку бараат храна. Ова не принудува да консумираме повеќе масна, слатка и солена храна отколку што ни е потребно за да произведеме повеќе фруктоза. Ова за возврат може да доведе до воспаление во мозокот и евентуално услови кои предизвикуваат Алцхајмерова болест, сугерираат авторите на студијата.

“Ние веруваме дека првичното намалување на церебралниот метаболизам зависно од фруктоза во овие региони беше реверзибилно и требаше да биде корисно. Но, хроничното и трајно намалување на церебралниот метаболизам предизвикано од рекурентниот метаболизам на фруктоза доведува до прогресивна атрофија на мозокот и губење на невроните со сите знаци на Алцхајмерова болест”, посочува Ричард Џонсон, нефролог во Медицинскиот центар Аншуц на Универзитетот во Колорадо.

Поврзување на точките
Новата студија не вклучува ново лабораториско истражување, но она што го прави е внимателно поврзување на точките помеѓу претходните студии, вклучувајќи ги и оние што ја поврзуваат фруктозата со преживувањето и врската на фруктозата со Алцхајмерова болест. Научниците претпоставуваат дека ефектите на фруктозата и нејзиниот нуспроизвод, интрацелуларната урична киселина, предизвикуваат таложење на протеини поврзани со Алцхајмерова болест.

Ефектите од ова вклучуваат намалување на протокот на крв во церебралниот кортекс, хипокампусот и таламусот и зголемување на протокот на крв околу визуелниот кортекс, што е поврзано со сигналите за награда за храна. Еден начин на кој тоа може да се случи е преку неуспехот на мозочните клетки наречени астроцити, што може да доведе до таложење на амилоидна плоча поврзана со Алцхајмерова болест.

Асоцијација помеѓу различни фактори на ризик
Научниците, исто така, укажуваат на врската помеѓу различните фактори на ризик за Алцхајмерова болест (како што е консумирањето алкохол) и производството на фруктоза, како и претходните студии на животни.

“Студијата покажа дека ако лабораториските стаорци ги чувате доволно долго на фруктоза, тие добиваат тау и амилоид бета протеини во мозокот, истите протеини забележани кај Алцхајмеровата болест. Може да најдете и високи нивоа на фруктоза во мозокот на луѓето со Алцхајмерова болест”, објаснува Џонсон.

Предлог на научник
Следниот чекор во научното истражување е повеќе тестови за да се утврди улогата на метаболизмот на фруктоза и урична киселина во мозокот и како тоа може да доведе до состојби поврзани со Алцхајмерова болест.

“Тврдиме дека Алцхајмеровата болест е предизвикана од исхраната. Предлагаме да се спроведат диететски и фармаколошки испитувања за да се намали изложеноста на фруктоза или да се блокира метаболизмот на фруктоза за да се утврди дали постои потенцијална корист во превенцијата, управувањето или лекувањето на оваа болест,” заклучува Џонсон.