Научниците на НАСА се фасцинирани: Податоците што ги испрати сондата открија дека и астероидот има своја „месечина“ (ВИДЕО)

Пробниот лет овозможи неочекувано откритие

Мал астероид поминат покрај вселенското летало Луси на НАСА оваа недела имаше големо изненадување за научниците.

Излегува дека астероидот Динкинеш има придружник – минијатурна месечина.

Откритието е направено за време на прелетувањето на Динкинс во средата на 480 милиони километри оддалеченост од Земјата, во главниот астероиден појас зад Марс. Леталото го фати парот додека беше оддалечено околу 435 километри.

Податоците и фотографиите вратени на Земјата потврдија дека Динкинеш има дијаметар од 790 метри, а неговата „месечина“, која орбитира околу неа, има дијаметар од 220 метри.

НАСА ја испрати Луси да прелета покрај Динкинс како дел од пробното прелетување на поголемите, помистериозни астероиди во близина на Јупитер.

Лансиран во 2021 година, леталото ќе стигне до таканаречените тројански астероиди во 2027 година и ќе ги проучува најмалку шест години. Оригиналната целна листа од седум астероиди подоцна беше проширена на 11.

Динкинеш значи „прекрасен си“ на амхарскиот јазик во Етиопија. Тоа е исто така амхарско име за Луси, 3,2 милиони години стари остатоци од човечки предок пронајдени во Етиопија во 1970-тите, по што и го добило името вселенското летало.

– Динкинеш навистина го оправда своето име, ова е прекрасно – се вели во соопштението на Хал Левисон, водечки научник од Југозападниот истражувачки институт.