Научниците открија дека телото на морска ѕвезда воопшто не е тело, туку глава

Морските ѕвезди се вистинските ѕвезди на подводниот свет.Тие предизвикуваат радост секогаш кога ќе ги видиме, не престануваат да ги изненадуваат дури и научниците. Како што е познато, тие имаат пет идентични раце со кои се движат по дното, но она што ги интересирало истражувачите е дали ѕвездите имаат глава, тело или преден или заден крај. Интересното откритие што го направија вели дека морска ѕвезда всушност нема тело, туку целата глава.

Најновите генетски истражувања покажаа дека морските ѕвезди всушност се направени од глава и немаат торзо. Се смета дека овие делови веројатно се изгубиле еволутивно со текот на времето:

„Изгледа дека на морска ѕвезда целосно и недостасува своето тело, а нејзиниот најдобар опис би бил дека тоа е глава што лази по морското дно“, вели еволуционерната генетичарка Лорен Формери од Стенфорд, а пренесува „CNN“.

Сè за овие морски суштества е фасцинантно. Имено, тие го започнуваат својот живот како јајца, потоа се развиваат во ларви и извесно време пливаат во океанот и потоа тонат на дното. И тогаш се случува необичен феномен, имено, тие поминуваат низ процес кој го трансформира двостраното тело (тело со една оска на симетрија) во форма на ѕвезда, односно во пентарадиално тело (тело со неколку оски на симетрија).

Во опсежното истражување, научниците користеа напредни технологии, како што е скенирање со микрокомпјутерска томографија, за да ја набљудуваат генската експресија во ткивата и да утврдат специфични секвенци на РНК во клетките.

Генетскиот репертоар поврзан со развојот на главата беше присутен низ целата ѕвезда, додека генетската експресија на торзото не беше пронајдена:

„Гените кои вообичаено се вклучени во обликувањето на трупот не беа изразени. Целиот план на телото на овој ехинодерм се чини дека е приближно ист како главата кај другите групи животни“, рече д-р Џеф Томсон, еден од коавторите на студијата.

Научниците не кријат дека ова е голема мистерија: „Како се „преминувате“ од билатерален план на телото на пентарадиален план и како можеме да споредиме кој било дел од морска ѕвезда со нашиот план на телото?“, прашува морскиот биолог Кристофер Лоу.

Билатералниот план на телото на повеќето животни е изведен од генетиката и може да се проследи до главата и трупот или главното тело, поради што ‘рбетниците и многу без’рбетници споделуваат слично генетско „програмирање“. Она што е интересно и научна загатка е тоа што и ехинодермите имаат заеднички предок со билатерјаните.