Научниците проучувале мистериозна зона во мозокот и биле воодушевени од добиените резултати

Еден регион во нашиот мозок ги шифрира нашите искуства во меморија на посебен начин, а начинот на кој го прави тоа ги остави научниците збунети.

Научниците открија повеќе за тоа како мозокот ги поправа долгорочните сеќавања во новото истражување. Горенаведената студија ја разгледува таканаречената „зона на несигурност“ или „zona incerta“ во мозокот, за која не знаеме многу, но знаеме дека се чини дека управува со формирањето на меморијата, заедно со неокортексот, најголемиот дел од церебралниот кортекс.

Во тестовите за учење извршени на глувци, научниците анализираа како функционираат врските помеѓу зоната incerta и неокортексот, а особено го свртеа своето внимание кон врските помеѓу невроните (синапсите) и пренасочувањето на невронската активност (инхибиција). Резултатите од истражувањето беа објавени во научното списание Neuron.

Научниците се воодушевени од резултатите

Резултатите беа зачудувачки. Додека околу половина од синапсите развија посилни позитивни одговори за време на учењето, другата половина го направи токму спротивното. Всушност, она што го забележавме беше целосна прераспределба на инхибицијата во системот поради учењето, истакнува Ана Шредер, невролог од Универзитетот во Фрајбург во Германија.

Кога мозокот формира спомени, тој всушност ги комбинира сигналите „одоздола нагоре“ кои доаѓаат од околината и сигналите „од горе-надолу“ што ги генерира сам. На пример, сигналите од врвот надолу може да бидат под влијание на нашите моментални цели или искуства од минатото.

Улогата на зоната incerta

Zona incerta се занимава со поредок тип на сигнал од врвот надолу, наречен долг дострел инхибиторен пат. Сигналите од врвот надолу обично ги осветлуваат или возбудуваат нервните патишта, но споменатиот тип на инхибитор ги потиснува и блокира овие патишта по потреба. Промената на силата на синапсите и синџирите на неврони во мозокот е од клучно значење за формирањето на сеќавањата, помагајќи му на мозокот да им даде вредност на нашите искуства, бидејќи сè што ни се случува е некаде на скалата на меморијата.

Спроведените тестови покажуваат дека zona incerta ги шифрира претходните искуства на посебен, двонасочен начин што досега не бил виден. Понатамошните тестови во кои беа блокирани патеките на zona incerta резултираа со потешкотии во учењето кај глувците.

Оваа асоцијација имплицира дека активирањето на зоната incerta треба да резултира со чисто возбудување на неокортикалните кола. Сепак, комбинирањето на ова со прераспределбата на инхибицијата што ја гледаме во учењето покажува дека оваа патека веројатно има уште побогати пресметковни последици за неокортикалната обработка, објаснува Шредер.

Сега знаеме повеќе

Заклучокот на студијата е дека сега знаеме повеќе за тоа како мистериозна област на мозокот влијае на меморијата и способноста за учење на необичен и неочекуван начин што е од особен интерес за научниците. Како што се повеќе и повеќе студии ја истражуваат улогата на зоната инсерта, научниците почнуваат да разбираат колку навистина има влијание. Сега е поврзан со спиење и хранење и болка и анксиозност.

Нерешени мистерии

Оваа област е исто така редовно насочена во лекувањето на Паркинсоновата болест, иако научниците сè уште не се сигурни зошто помага при симптомите на болеста. Идните истражувања како ова треба да помогнат во решавањето на таа и неколку други мистерии.

На крајот на краиштата, се надеваме дека оваа студија ќе ги поттикне и другите научници да продолжат со истражување на улогата на долготрајната инхибиција во регулирањето на неокортикалната функција, како од зоната incerta, така и од дополнителни извори кои допрва треба да се идентификуваат, вели Јоханес Лецкус, невролог од Универзитетот во Фрајбург.