Најнови вести од Институтот за војна: Русите започнаа голема офанзива, но најлошото допрва доаѓа?

Институтот за војна објави извештај за војната во Украина. Како што стојат работите, тоа носи лоши вести за одбранбените сили – Русите наводно преземаат иницијатива на линијата на фронтот.

„Руските сили повторно ја презедоа иницијативата во Украина и ја започнаа својата следна голема офанзива во Луганската област. Темпото на руските операции долж линијата Сватов-Кремина во западниот дел на Луганската област значително се зголеми во текот на изминатата недела, при што руските извори нашироко известуваат дека конвенционалните руски војници ги напаѓаат украинските одбранбени линии и благо напредуваат долж границата на Харков и Луганската област, особено северозападно од Сватов кај Купјанск и западно од Кремина“, се вели во извештајот на Институтот за војна.

Посветеноста на трите главни руски дивизии на офанзивните операции во овој сектор покажува дека руската офанзива започна, дури и ако украинските сили моментално ги спречуваат руските сили да постигнат значителни придобивки.

„Руската офанзива веројатно сè уште не го достигнала своето целосно темпо “, се појаснува во извештајот, но ова веќе го означува крајот на периодот на украинската иницијатива започната во август 2022 година во корист на Русија, која сега ги поставува условите на битката.

Во извештајот се наведува дека командата на народната милиција на Доњецката Народна Република ја презела контролата врз руски артилериски баталјон пред иницијативата, што придонесува за овој заклучок.

„Пријавената подреденост на рускиот мобилизиран персонал на формациите на ДНР, исто така, може да сугерира дека руската воена команда може да продолжи со напорите за интегрирање на ад хок формациите на ДНР и Народна Република Луганск (ЛНР) во руските вооружени сили, но најверојатно ќе се соочи со значителни тешкотии“, напишаа во извештајот.