Најтивката просторија на светот се наоѓа во зградата на Мајкрософт, ја слушате крвта како тече низ вашето тело, луѓето можат да останат во неа најмногу 1 час

0

Во 2015 година, Мајкрософт ја отвори најтивката соба во светот во своето седиште во Вашингтон, која влезе во Гинисовата книга на рекорди.

Нивото на бучава во него е -20,35 децибели А (dB(A)). Луѓето можат да останат во неа најмногу еден час. Само неколку минути откако ќе влезете во оваа соба, ќе почнете да го слушате сопственото чукање на срцето. После тоа, ќе слушнете како се движат коските и тече крв.

Целта на изградбата на оваа соба не беше да се слушне апсолутно ништо, туку да се елиминира сета надворешна бучава. Без звуци од надворешниот свет, целосната тишина постепено ќе се претвори во неподносливо зуење во вашите уши.

„Кога ќе ја свртите главата, ќе го слушнете тоа движење. Вашето дишење ќе изгледа премногу гласно“, рекол Хундрај Гопал, кој ја изградил собата.

Изработена е од шест слоја бетон и челик. На подот, таванот и ѕидовите се поставуваат нитни стаклени влакна за да ги „скршат“ звучните бранови.