НА БАЛКАНОТ МУ СЕ ЗАКАНУВА НОВА КАТАСТРОФА? Во соседството се појави чума – луѓето во страв!

0

Смртоносна болест се шири низ Источна Европа.

Полска пријавила случаи на африканска свинска чума (ASF) кај пет диви свињи на северот од земјата, објави денеска Светската организација за здравје на животните (WOAH), цитирајќи полски официјални лица.

Смртоносната свинска болест се шири низ Источна Европа со епидемии пријавени во Чешка, Унгарија, Латвија, Молдавија, Македонија и Романија, се вели во извештајот на WOAH.

Почнувајќи од јануари 2021 година, африканската свинска чума е присутна во 41 земја, а зафатени се повеќе од 828.000 свињи и повеќе од 23.000 диви свињи.