На Прочка традицијата оживува четврта година во село Медовина

0

– На Прочка, традицијата оживува четврта година во селото Медовина. И оваа вечер, пролетниот празник, дел од националниот календар, ќе ги собере жителите на селото во храмот и кај Заговешкиот оган на меѓусебно простување, Петар Кирилов – член на црковниот одбор и претседател на фолклорното друштво „Цветница“ , кој е организатор на празникот.

Подготовките за Прочка започнаа вчера. Денеска во доцните попладневни часови, во 17:00 часот, мирјаните ќе се соберат во месната црква „Св. Архангел Михаил“, каде вечерна богослужба ќе отслужи архимандритот Симон. Ќе се запали огнот и ќе се постави традиционалната трпеза за тој ден – со пита, сирење, јајца и алва за хамкане. Создаден е обичај да се обезбеди ритуална храна од сите присутни, повика на здравје на членовите на нивните семејства, додаде Кирилов.

По завршувањето на богослужбата, во дворот на храмот ќе биде запален обредниот оган. Сите се собираат околу него, а кога ќе се разгори и ќе почнат да летаат искри кон небото, време е да побарате прошка. Подоцна, додека гори и купот дрва паѓа, жарот се прескокнува за прочистување и како подготовка за претстојната пролет. Петар Кирилов рече дека постарите жители на селото, каде што денес живеат околу 800 жители, се сеќаваат како се празнувала Прочка во не така далечното минато. Потоа огнениот ритуал беше извршен на ливадата кај населбата. „Откако го оживуваме обичајот, се собираме на служба во црквата. Затоа што мислам дека фолклорот и религијата треба да одат заедно“, коментира Петар Кирилов.

Музичка програма со многу песни и народ околу огнот подготвија и организаторите на прославата за Прочкаи општо простување.