На северот на Газа голема хуманитарна криза – нема брашно и гориво: „Моите деца умираат од глад“

Борбите продолжуваат на осум главни фронтови во северниот дел на Појасот Газа, најжестоки на северозапад и југозапад, каде што израелските војници го контролираат автопатот што води кон градот Газа и паралелниот крајбрежен пат.

Копнената операција се совпаѓа со интензивните воздушни напади околу бегалскиот камп на Плажата и во близина на болницата Ал-Шифа и болницата Ал-Кудс во населбата Тал Ал-Хава, југозападно од Газа.

Хуманитарната ситуација во северниот дел на Газа е сериозна, а најголемите пекари ги затворија вратите поради недостиг на брашно и гориво.

И покрај постоењето на многу артески бунари, речиси е невозможно да се испумпува вода поради недостиг на гориво.

Половина милион Палестинци сè уште живеат во северниот регион, и покрај повиците на израелските власти жителите да се евакуираат на југ поради безбедносни причини.

„Не можеме да тргнеме затоа што патот е уништен, а јас не можам да одам пет километри поради слабото срце. Ние сме семејство од девет члена. Продавав кафе и заработував по 20 шекели дневно. „Денес немам повеќе пари, немаме храна, вода, ништо, моите деца умираат од глад“, вели Хамди ал-Хато.

Во јужниот дел на Појасот Газа, тоа беше крвава ноќ во која најмалку 23 лица беа убиени во воздушни напади врз градовите Рафах, Кан Јунис и Деир ал Балах, од кои сите се во безбедната зона каде што три четвртини од Палестинците населението живее.

Репортер на Би-Би-Си го посети најголемиот пазар во Кан Јунис, каде што жителите се борат да најдат храна, лекови и чиста вода.

Условите се малку подобри на југот, но хуманитарната криза се влошува поради војната, иако Израел тврди дека има доволно од се.