На Стефан Китанов му беше доделена почесна титула Орден на Британската империја

0

– Стефан Китанов е одликуван со титулата „Почесен член на Орденот на Британската империја“, соопшти Арт Фест.

Тие ја цитираат пораката од Британската амбасада, која преку официјално соопштение ја објави одлуката на кралот Чарлс Трети да го награди режисерот и основач на „Софија филм фест“ за неговиот исклучителен придонес во промоцијата на британската кинематографија во Бугарија.

Историја

„Во 30-тата година од почетокот на „Рок филм фест“ и сите иницијативи на Домот на киното, предизвикани од желбата на Стефан Китанов да ги запознае филмаџиите со најдоброто од бесконечниот свет на кинематографијата, беше објавена и специјалната вест за признанието, кое го добива за долгогодишната активност. Британската амбасада во Софија официјално ја објави одлуката на кралот Чарлс Трети да му додели на Стефан Китанов титулата почесен член на Орденот на Британската империја за неговите заслуги за популаризација на британската кинематографија во Бугарија“, наведува Арт фест.

„Почетокот е направен во последната деценија на 20 век. Во 1993 и 1994 година, во партнерство со Британскиот совет, во Софија и Лондон се одржаа двата симболични филмски и музички фестивали „Рок филм фест“. Во 1996 година, повторно заедно со Британскиот совет, Стефан Китанов првпат во Бугарија претстави целосна ретроспектива на филмовите на Монти Пајтон пред бугарската јавност. Овој специјален фестивал – и неговиот најважен гостин, Тери Џонс, беше една од причините да дојде на организација на други фестивали, на кои акцентот секогаш беше британската кинематографија, да дојде на организацијата на меѓународниот филмски фестивал „Софија филм фест“, кој денес е еден од најважните културни настани во Бугарија, како и еден од клучните филмски фестивали во Централна и Источна Европа.

„Софија филм фест“ продолжува секоја година да ги претставува најновите и најзначајните дела на британската кинематографија, вклучително и во 2023 година во главното фестивалско кино – Куќата на киното, се презентира иницијативата на Британскиот совет „Пет филма за слобода“. Во 2014 година, Софија доби статус на град на кино на УНЕСКО, а на оваа одлука во голема мера влијаеше исклучителната меѓународна репутација на Филм Фест Софија, коментираат од Арт Фест.

Награда

Роб Диксон, амбасадор на Велика Британија изјави: „Многу сум задоволен што неговото височество одлучи да ги препознае услугите на г-дин Китанов за претставување на британската кинематографија во Бугарија повеќе од 30 години. Како основач на „Софија филм фест“во 1997 година, по многу успешните „Рок филм фест“ (1993, 1994) и Монто Пајтон фест (1996), реализирани во партнерство со Британскиот совет, г-дин Китанов даде значаен придонес за развојот на културните односи меѓу Обединетото Кралство и Бугарија со носење одлични британски филмови до бугарската публика“.

„Мојата работа со Британскиот совет во Софија, како и мојот седуммесечниот престој во Велика Британија во 1993 и 1994 година со стипендија на Британскиот совет, се основата на сето она што можам да го реализирам од 1992 година. Титулата почесен член на Редот на Британската империја е извонредно признание за постигнатите резултати од мене и од тимот со кој работев во изминатите 30 години. Горд сум и исклучително благодарен за ова признание! Ја користам приликата лично да му се заблагодарам на кралот Чарлс Трети за високата чест, како и да го поканам на следната посета на Бугарија да засади дрво во симболичната шума на „Софија филм фест“ до дрвото засадено од ќерката на најголемиот Британец во кино – Чарлс Чаплин“, вели Стефан Китанов.

За Орденот на британската империја

Орденот на Британската империја се доделува за извонредни заслуги за општеството и заслуга што се истакнува како пример за другите луѓе, велат од Арт Фест.

Орденот на Британската империја ги препознава извонредните заслуги и достигнувања во уметноста и науката, за придонесите во општеството надвор од државната служба и за работата во различни добротворни организации и организации насочени кон подобрување на човековата благосостојба.

Редот е основан на 4 јуни 1917 година од кралот Џорџ Петти и има пет степени. Се доделува за цивилни и за воени заслуги.

Петте степени на редот се Витез или Дама на големиот крст на Орденот на Британската империја (ГБЕ), Витез командант (КБЕ) или Дама командант на Орденот на Британската империја, (ДБЕ), Командант на Орденот на Британската империја (CBE), офицер на Орденот на Британската империја (OBE) и член на Орденот на Британската империја (MBE).

Денес, Орденот на Британската империја е витешки орден на британската демократија. Единствениот критериум за неговото доделување е вреден придонес во широк спектар на области. На државјаните на други земји, исто така, може да им се додели почесна диплома за заслуги за Обединетото Кралство и британскиот народ. Денес, Орденот на Британската империја има над 100.000 членови ширум светот.

Официјалната капела на Редот се наоѓа во катедралата Свети Павле. Неговото мото е „За Бога и Империјата“.