Невреме во Хрватска и Словенија, се излеаја реки, силен ветер предизвикува проблеми на Јадранот

 Во Хрватска поради силен ветер и можно невреме на крајбрежјето е објавено портокалово метео предупредување, а Купа се излеа во Горски Котар. Поради ветерот и силните бранови кои донесоа камења на шеталиштето и кафеаните во Пиран, се огласија сирени за тревога. Во континенталниот дел на Словенија има поплави.

Силен ветер од јужен правец создава големи бранови низ целиот хрватски брег. Поради ветерот и можното невреме, во сила е портокаловото временско предупредување.

Морето изутрината го поплави брегот и градските плажи во Сплит, но по неколку часа се повлече без да предизвика штета. Поплави се забележани и во околните градови и острови, јавува ХРТ. Поплавени се и делови од Шибеник, но морето не стигна до куќите.

Фериботите не сообраќале, а еден траект два часа чекал да се смири морето за да влезе во пристаништето.

Се урна дел од пат во Опатија, кој привремено ќе биде затворен, а паднаа и неколку дрвја. 

Во текот на ноќта нагло порасна водостојот на реката Купа, поради што е прогласена вонредна заштита од поплави. Реката се излеа на патот во Брод на Купа, а со престанок на врнежите се очекува рапидно опаѓање на нивото на водата.

Проблеми има и на словенечкото крајбрежје. Во текот на ноќта невремето предизвика бранови и урна камен ѕид на шеталиштето во Пиран. На коловозот повторно има камења кои беа отстранети по невремето во петокот, јавува РТВ Словенија.

Според противпожарната служба, морето ги поплавило рестораните, како и во петокот, а осум пумпи ја црпеле водата од главниот градски плоштад кон Пиран.