“Неговото влијание опаѓа, а обвинувањата кои кружат во Русија му го уништуваат угледот! Еве што се случува со неговата војска”

Наводно, вагнерите се во дефанзива, исцрпени од заземањето на Соледар, дека во Кремљ не се ни размислува за операции што треба да го ограничат Пригожин

Шефот на озлогласената платеничка група Вагнер, Евгениј Пригожин , ја „преценува“ неговата важност за Кремљ и руските воени лидери, според новата проценка на ISW за војната во Украина.

Пригожин и Вагнер од самиот почеток беа насилно вклучени во руската воена кампања во Украина. Претходно во јануари, Пригожин беше тој што објави дека вагнерите, а не руската армија, ја презеле контролата над Соледар.

Но, работите на теренот малку се менуваат, според Американскиот институт за проучување на војната. Вагнерците се целосно исцрпени по Соледар, а руските конвенционални сили го преземаат водството околу Бахмут, се вели во извештајот на ISW.

Ослабените сили на Вагнер не успеаја да постигнат значителен напредок во областа веќе неколку недели, тврди ISW. Како резултат на тоа, Пригожин радикално го губи своето влијание во Кремљ.

Наводно, Вагнерците се во дефанзива, исцрпени од заземањето на Соледар, дека кулоарите на Кремљ веќе не размислуваат за можни операции што треба да го зауздаат ​​Пригожин. Понатаму, влијанието на Пригожин, тврди ISW, исто така се намалило откако Валери Герасимов беше назначен за врховен командант на руските сили во Украина. Главна цел на Герасимов е, за почеток, да ја професионализира армијата на фронтот.

Но, овој Пригожин може да биде најопасен, според аналитичарите. Портпаролот за национална безбедност на Белата куќа, Џон Кирби, претходно им изјави на новинарите дека групата Вагнер „се претвора во ривалски центар на моќ на руската војска и другите руски министерства“.

Од мај 2022 година, руските воени ветерани бараат промени во начинот на кој се води воената кампања во Украина, доведувајќи ја во прашање употребата на платенички и нерегуларни сили, се вели во извештајот на ISW.

Фокусирајќи се на сите овие гласини, Пригожин наводно не избира средства. Тој веќе вербално ги нападна ветераните во обид да го поткопа нивниот кредибилитет и да го забави застапувањето за реформи што дополнително ќе ги маргинализираат неговите недисциплинирани паравоени сили.

Сето ова укажува, пишува ISW, дека озлогласениот „готвач на Путин“ се чувствува, но и прекомпензира за неговото опаѓачко влијание. Бројните наводи за поткуп што кружат на руските социјални мрежи дополнително ја нарушуваат неговата репутација