Незапирливи машини пристигнуваат во Украина: За време на Заливската војна не е уништена ниту една!

0

За разлика од тенковите Т-72, ​​развиени уште во Советскиот Сојуз, кои се достапни и за Украина и за Русија, западните тенкови имаат цела низа предности, но доаѓаат и со значително поголеми логистички предизвици.

Германскиот Леопард 2, британскиот Челинџер 2 и американскиот М1 Абрамс се соодветно тешко оклопни тенкови со тежина од повеќе од 60 тони. Челинџер со целосен модуларен оклоп тежи дури 74 тони, Aбрамс во верзијата M1A2 тежи 62 тони, а Леопард во верзијата 2A6 тежи 60 тони. Најтешката верзија на тенкот Т-72 тежи само околу 45 тони.

Постарите верзии на Т-72 имаат дизел мотор од 580 kW, но модернизираните верзии имаат мотор од 840 kW, споредлив со дизелот V12 во резервоарите Челинџер кој развива моќност од 890 kW. Дизел моторот на Леопард развива моќност од дури 1103 kW, додека млазната турбина на Абрамс има моќност од 1100 kW.

Т-72 и Челинџер можат да достигнат брзина од околу 60 km/h на рамен пат, а Леопард и Aбрамс достигнуваат околу 68 km/h. Доколку се користи на патишта, Т-72 има оперативен домет од околу 460 километри, Челинџер околу 550 километри, Абрамс 426 километри, а Леопард околу 340 километри.

Деталите за „Чобам оклопот“ на Челинџер се строго доверливи, освен што е познато дека Британците ја позајмиле технологијата од Американците за да ја инсталираат на нивните тенкови Абрамс. Аналитичарите веруваат дека ова се најдобро заштитените тенкови што се користат денес, а Абрамс постигнал импресивни резултати за време на Заливската војна – ниту еден тенк не бил уништен во конфликт со непријателот, а инцидентите на пријателски оган покажале како тогашната верзија на оклопот ги штител Абрамс дури и од сопствени топови, додека ударите доаѓале од напред или од страна.

Aбрамс и Леопард до верзијата 2A4 се вооружени со пиштолот Rh-120 на Rheinmetall, кој се покажа и во Заливската војна, а верзиите 2A6 Leopard се вооружени со подобрена верзија долга 6,6 метри.