Необично откритие фрла нова светлина врз пештерските цртежи на животни и животот на луѓето од леденото доба

Првичното откритие дека ознаките на цртежите би можеле да се однесуваат на некој вид лунарен календар не го направил научник, туку реставратор на мебел од Лондон.

Ловците-собирачи од леденото доба користеле цртежи од пештерите за да снимаат софистицирани информации за светот околу нив, што им помогнало да преживеат, покажа новото истражување.

За прв пат со декодирање на ознаките на цртежите, тим експерти докажа дека пред најмалку 20.000 години, луѓето ширум Европа снимиле информации за дивите животни и времето на нивниот циклус на размножување.

Првичното откритие дека ознаките на цртежите би можеле да се однесуваат на некој вид лунарен календар не го направил научник, туку реставраторот на мебел од Лондон, Бен Бејкон , кој поминал безброј часови гледајќи примери на пештерски слики и анализирајќи ги податоците.

Таканаречениот систем на прото-пишување датира од пред најмалку 10.000 години до други писма за кои се смета дека се појавиле за време на блискоисточниот неолит.

Бејкон рече дека ја пренел својата теорија кај академиците, кои го слушале и го охрабриле да продолжи, и покрај тоа што е „всушност улична личност“. Тој соработуваше со тим во кој беа вклучени двајца професори од Универзитетот Дурам и еден од Универзитетскиот колеџ во Лондон за да ја објави работата во археолошкиот журнал Кембриџ.

Ширум Европа се пронајдени пештерски цртежи на животински видови како што се ирваси, риби и бизони. Археолозите одамна знаат дека низата точки и други ознаки на цртежите имаат значење, но никој не успеал да ги дешифрира.

Бејкон се обидел да ги декодира, а за знакот „Y“ верувал дека тоа значи „раѓање“. Користејќи ги денешните циклуси на раѓање на еквивалентни животни како референтна точка, тимот успеа да утврди дека, според лунарниот календар, бројот на ознаки на цртежите поврзани со животните од леденото доба бил најголем во времето на парење.

Бејкон опишува како дошол до откритието користејќи информации и слики од пештерска уметност достапни во Британската библиотека и на интернет.

Собрав што е можно повеќе податоци и почнав да барам повторувачки шеми. Како што напредуваше студијата, се обратив до пријатели и универзитетски академици, чија стручност беше клучна за докажување на мојата теорија , рече тој.

Професорите Пол Петит и Роберт Кентриџ, и двајцата од Универзитетот Дурам, работеа заедно за да го развијат полето на визуелната палеопсихологија, научната студија за психологија која го проучува најраниот развој на човечката визуелна култура. Кога Бејкон ги контактирал, тие сериозно ги сфатиле неговите теории.

Ова е фасцинантна студија која собра независни и професионални истражувачи со експертиза во археологијата и визуелната психологија за да ги декодираат информациите за првпат снимени пред илјадници години. Резултатите покажуваат дека ловците-собирачи од леденото доба биле првите кои користеле систематски календар и маркери за снимање информации за главните еколошки настани во тој календар , рече Петит.

Од друга страна, можеме да покажеме дека овие луѓе, кои оставија наследство на спектакуларна уметност во пештерите Ласко и Алтамира, оставија и запис за рано мерење на времето што на крајот ќе стане вообичаено меѓу нашите видови, додаде тој.

Кентриџ рече дека откритието покажува дека „ловците-собирачи од леденото доба не живееле едноставно во својата сегашност, туку ги снимале сеќавањата кога се случиле минати настани и ги користеле за да предвидат кога слични настани би можеле да се случат во иднината“.

Истражувачкиот тим го вклучи Тони Фрит , почесен професор на Универзитетскиот колеџ во Лондон, кој рече: Бев изненаден кога Бен дојде кај мене со својата основна идеја дека бројот на точки или линии на животните претставува лунарен календар на клучни настани во животниот циклус на животното.