„Несакам да одам во училиште, носете ме во затвор“: Вака велеа некои учениците од Југославија

Веќе неколку месеци на интернет кружи видео од Југославија во 60-тите години на минатиот век, кое го прикажува односот што децата во тоа време го имале кон училиштето. Во видеото кое е и урнебесно и потресно, едно девојче и нејзиниот татко зборуваат за тоа дека повеќе нема да оди на училиште.

„Можете се да направите, но не можете да ме натерате да одам на училиште“, рекла таа.

Таткото додаде дека неговата ќерка одела на училиште седум години и завршила пет одделенија. Таа отиде во шесто одделение две години и мораше да го повтори. Водителот го прашал зошто неговото дете паѓа година.

„Ставете ме во затвор“

Прашајте ја вие што има јас да ја прашувам? Ја прашав и веќе ме болеше јазикот“, одговорил тато.

“Несакам веќе никогаш. Ставете ме во затвор, нема. Што ќе ми правите сега, кога несакам?” – заклучило девојчето.

Друг татко изјавил дека не сака да го прати своето дете на училиште бидејќи таму се соблекуваат до гаќи и одат на гимнастика.

„Па, мојата нема затоа што не ја давам, тоа е мое дете“, рекол тој.