Несудениот сплитски свештеник се венчаше со Американец, се запознале во Париз, а тој смета дека Господ така сакал (фото/видео)

0

Свадбата на Владе Божиќ, несудениот свештеник од Сплит и Американецот Мајкл Божиќ Валијанос го привлече вниманието на јавноста минатата година. Владо сега проговори за нивниот брак.

„Навистина не очекувавме дека воопшто ќе стигне до медиумите, но по ѓаволите, тука е, претпоставувам дека требаше да биде. Можеби е интересно што се работи за мене, Хрват од Сплит, кој сум бел и мојот сопруг Американец кој е црнец и тоа што се венчавме во Хрватска. Приватно многу луѓе ни пишаа и ни се заблагодарија за нашата храброст, исто така геј луѓе кои живеат во страв во Хрватска и на Балканот и ни кажаа дека тоа им значи многу“, рече тој во интервју за Слободна Далмација .

Владо и Мајкл се запознале во Париз, а моментално живеат во Африка. Тие не излегуваат од дома освен ако не мораат, бидејќи истополовите бракови во моментов се нелегални во Африка. Занданата ги очекува сите такви. Дури и ако некој познава луѓе со хомосексуална ориентација и негира, според законот може да оди во затвор.

„Иако многумина мислеа дека го живееме најсовршениот живот некаде во Америка, гледате како е навистина е во животот, но тоа е многу повеќе зад оваа наша навидум гламурозна приказна“, рече тој.

Завршил средно училиште како готвач, а потоа работел во туристичка промоција. Потоа решил да студира теологија. Студијата трае пет години, по што следи неколкугодишно пракса во една од мисиите низ светот, а потоа и диплома. Во седма година, на прагот да се добие диплома по теологија, во Владо се скрши се…

„Сега, од оваа перспектива, не знам како го издржав сето тоа. Тогаш ми беше нормално, прифатив се и ги исполнив сите обврски. Исто како Мајкл, кој пловел десет години на еден од бродовите на Американската морнарица откако се школуваше во воено училиште, цело време знаеше дека е геј. Ниту во армијата не му беше лесно како таков. Мислам дека животот во изолирани околности не зближи до одреден степен, тоа е зошто добро се разбираме“, објасни тој.

Како што веќе споменавме, Мајкл и тој се сретнаа во Париз во кафуле. После тоа Американецот решил да ја посети Хрватска и така започнала нивната љубовна врска.

„Да не беше тој, можеби ќе бев некаде осамен. Сега не ми е гајле што ќе каже некој. Не се срамам што сум. До кога треба да се грижам што ќе кажат другите?! Секој мора да се бори за себе како што јас морав да го сторам тоа, со многу страдање и трпение“, рече тој.

Тој верува дека е можно да се биде христијанин и хомосексуалец во исто време и дека Бог никого не суди. 

„Искрено, јас бев подготвен да го дадам животот на црквата и на молитвата, но не можев да одам против себе. Мислам дека ова е многу поискрено, поискрено или, ако сакате, почесно отколку да живеев во лага. Верувам дека Господ ми даде сила на ова да притискам, да се држам и издржам,да одам до крај.И да не се плашам од вистината.Верувај дека се е можно. Секој човек има причина за живеење вклучително и ти што денес, некаде во осаменост, можеби патиш. Само верувај ми…“ заклучи тој.