Нехамер: ЕУ треба да ја финансира изградбата на ограда долж бугарско-турската граница

Австрискиот канцелар Карл Нехамер јавно ја повика ЕУ да ја финансира изградбата на ограда од 2 милијарди евра долж бугарско-турската граница , каде што се повеќе и повеќе мигранти преминуваат во ЕУ. Предлогот го повтори австрискиот постојан претставник за време на состанокот на амбасадорите на ЕУ во средата.

Темата ќе биде вклучена во дневниот ред на неформалниот состанок на министрите за правда и внатрешни работи на ЕУ што почнува денеска во Стокхолм. Со него ќе претседаваат шведскиот министер за правда Гунар Штромер и министерката за миграција Марија Малмер Стенергард, станува јасно од информацијата објавена на веб-страницата на Советот на ЕУ. Останатите теми ќе бидат борбата против организираниот криминал и руската агресија врз Украина.

Средбата ќе се одржи на 26 и 27 јануари, при што првиот ден ќе биде посветен на внатрешните работи, а вториот на прашања поврзани со правдата.

На 26 јануари министрите за миграција ќе ја разгледаат политиката за враќање, вклучително и соработката со трети земји. Тие, исто така, ќе разговараат за тоа како да се обезбеди ефективен пристап на целата влада за справување со миграциските предизвици.

Министрите за внатрешни работи, од своја страна, ќе разменат мислења за потребата од пристап до податоци, електронски докази и информации за судски цели и цели за спроведување на законот во дигиталната ера.

На 27 јануари министрите за правда ќе разменат мислења за улогата на Европравда во поддршката на координацијата на истрагите од страна на националните власти, како и за новата алатка за пренос на кривичната постапка.

Главните градови се залагаат за построг пристап и поголема поддршка од ЕУ за справување со наглото зголемување на илегалната миграција, но некои предлози ќе ја стават претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен во особено тешка позиција.

Лидерите на ЕУ ќе разговараат за начините за управување со неодамнешниот миграциски проток на нивниот самит на 9-10 февруари. Министрите за внатрешни работи за време на денешниот состанок во Стокхолм ќе го направат првиот обид да ја опишат рундата миграциска реформа на ЕУ .