Не може да се води војна на два фронта? САД и ЕУ тајно разговараат за мировни преговори со Украина

Американските и европските претставници почнаа тајни разговори со украинските власти за да разговараат за можноста за постигнување мировен договор меѓу Русија и Украина, пишува NBC News.

Според два извори од американската администрација, од кои едниот е поранешен, а еден актуелен висок американски функционер, разговорите биле широки и го вклучуваат прашањето за можните отстапки што може да ги направи Украина за да се постигне договор.

Овие разговори, опишани како деликатни, се одржаа за време на неодамнешниот состанок на Контакт групата за одбрана на Украина. Тие се усогласени со актуелната воена ситуација во Украина и политичките околности во САД и Европа.

Американските и европските претставници изразуваат загриженост дека конфликтот во Украина се чини дека е закочен и може да размислат за прекин на помошта за Украина. Покрај тоа, постои загриженост дека Украина може да остане без моќ, додека Русија се чини дека има неограничени ресурси за продолжување на војната.