Не очекува најблизок приод на астероид досега, Земјата е безбедна

Астероид со големина на камион ќе помине низ Земјата десет пати поблиску од комуникациските сателити, тврди НАСА.

Астероид со големина на камион се очекува да помине покрај Земјата на еден од најблиските приоди што некогаш биле снимени од објект до нашата планета, велат научниците.

Американската вселенска агенција – НАСА објави дека неодамна откриениот астероид ќе прелета околу 3.600 километри над врвот на Јужна Америка.

Астероидот, наречен 2023 BU, се очекува да се приближи до Земјата десет пати поблиску од комуникациските сателити кои орбитираат околу планетата.

Тест за пренасочување на астероиди

Но, научниците инсистираат на тоа дека нема шанси астероидот да удри во Земјата.

НАСА го утврди ова благодарение на системот за проценка на опасноста од ударот – Скаут.

„И покрај малиот број на набљудувања, Скаут сепак можеше да предвиди дека астероидот ќе се приближи до Земјата“, рече Давиде Фарнокија од НАСА, инженер кој помогна во создавањето на Скаут.

„Всушност, ова е еден од најблиските приоди на познат објект блиску до Земјата некогаш снимен.

Соопштението од четвртокот дојде неколку месеци откако НАСА успешно тестираше систем во октомври за да ја смени траекторијата на астероидите кои би можеле да бидат на пат да се судрат со Земјата.

Астероидот што ќе помине покрај Земјата во четврток не беше предмет на таа програма, позната како Тест за пренасочување на астероиди (DART).

Метод на планетарна одбрана

За време на тој тест, тело со големина на фрижидер удри во астероид, што ја промени неговата траекторија, во она што агенцијата го карактеризира како ветувачки метод за планетарна одбрана.

Тековниот астероид 2023 BU беше откриен во саботата.

Научниците додадоа дека дури и да се приближи поблиску од очекуваното, поголемиот дел од астероидот ќе изгори откако ќе влезе во атмосферата.