“НЕ СЕДИ НА ЛАДЕН БЕТОН, ЌЕ НАСТИНЕШ!“ – Оваа реченица речиси и да нема Македонец кој ја нема слушнато: Дали ова е вистина или мит !?

Речениците „Подобро облечи се, ќе настинеш!“ или „Не седи на ладен бетон“ се добро познати на повеќето. Кога бевме мали, нашите родители, баби и дедовци често не предупредуваа да се стоплиме за да не настинеме. Дали е навистина така и дали настинката доаѓа од студот или е само мит ?

Како што пишува HealthLine, настинките настануваат поради вируси, а не затоа што сме настинати. Сепак, една студија од 2022 година покажа дека студот, т.е. намалувањето на телесната температура, може лошо да влијае на имунолошкиот систем и да донесе поголем ризик од вируси на настинка.

Всушност, настинките се вообичаени сезонски вируси и ние всушност се разболуваме од нив. А она што го носи студеното време, ветрот и дождот е всушност уривање на имунолошкиот систем, што нè прави поподложни на вируси.

Повеќе од 200 вируси предизвикуваат настинка. Се шират низ воздухот и со близок физички контакт, допирање на устата, очите или носот по контакт со бактерии можеме да се инфицираме. Затоа е важно редовно да се грижите за хигиената на телото.

За да го намалите ризикот од настинка, треба да го направите следново:

  • често мијте ги рацете
  • воздржете се од споделување храна, пијалоци и други работи со домашните кои не се чувствуваат добро
  • избегнувајте непотребно допирање на очите и устата
  • јадете урамнотежена исхрана, со многу овошје и зеленчук
  • вежбајте редовно
  • спијте доволно

Хидратацијата и правилната исхрана се исклучително важни за лекување на настинки. Настинката обично поминува за една или две недели и обично не бара посета на доктор. Но, понекогаш настинката може да прерасне во бронхитис или пневмонија. Ризикот од ова е поголем ако имате ослабен имунолошки систем или други респираторни здравствени проблеми како астма.