„Никогаш не би се вратила во Смедеревска Паланка, останувам во Саудиска Арабија бидејќи тука сум кралица“: Марина одлично заработува и не сака да се врати во Србија

Иако слушнала разни приказни за арапските земји, една Марина од Србија на 23 години решила да направи драстичен чекор – ги спакувала куферите и го преселила животот во Саудиска Арабија. Како што вели, опцијата за враќање за неа моментално не постои.

Имено, наводната Марина од селото Кушадак кај Смедеревска Паланка, од корен го променила животот и храбро тргнала кон своите соништа. Ништо не можеше да ја спречи во одлуката да си замине и отиде далеку по работа. Влегла и дипломирала на Академијата за воздухопловство, а сакала да стане стјуардеса, што и успеала.

– Некогаш не е лесно, но мора да работите на себе и да бидете упорни. Никогаш не би помислил дека ќе станам стјуардеса, во земја која е сосема поинаква од нашата. Така истражувајќи ја самата земја, религијата и културата на нивниот народ, решив да заминам во Саудиска Арабија на 23-годишна возраст – објасни таа.

Не размислува да се врати во Србија, а единствено што и недостасува се нејзините блиски луѓе.

-Кога заминав не размислував да се вратам, некако ми беше предалеку да одлучам бидејќи никогаш не знаеме што не чека утре. Така и денес не можам да кажам точно уште колку планирам да останам, но причината поради која би можела да се вратам се луѓето што ги сакам и започнувањето сопствен бизнис, на кој би можела со сигурност да им се посветам – признава таа.

Арапите се сурови кон жените – предрасуди?

Исто така, таа ги скрши предрасудите дека Арапите се однесуваат сурово со жените бидејќи постои мислење дека тие се многу ригорозни и дека престојот таму не е сосема безбеден. Таа кажа каква е ситуацијата навистина:

– Што се однесува до животот во Саудиска Арабија, тој е сосема поинаков од начинот на живот во Србија. Тоа е многу мирен, религиозен и добронамерен свет. Иако отидов таму сама, секогаш се чувствував безбедно и сигурно без да се чувствувам надвор од место. Арапите се однесуваат со сите подеднакво, како да сме сите браќа и сестри од целиот свет, и тоа е прекрасно чувство. Многу луѓе не би верувале, но треба да отидете, да видите и да видите сами, па потоа да разговарате за било што. Приватно, тие се дружељубиви и сакаат да запознаваат други луѓе од различна националност. Ќе ве запознаат со неговата земја и религија и ќе ви помогнат во се кога е потребно – вели таа за Данас, пренесува Република.

Заработува одлично

Што се однесува до заработката, објаснува дека таму одлично заработува.

– Во Саудиска Арабија во споредба со Србија добив постојана работа со редовни примања со можност за напредување. Секако, добивате и сместување затоа што следува со авиокомпанијата, така што единствените трошоци што ги имаме се храна. Се друго е обезбедено. Кога зборуваме за луѓето од целиот свет, кои ги запознав на овие патувања, оние кои некогаш ја посетиле и живееле во Србија – тие се воодушевени од нашиот начин на живот, луѓето и гостопримството и би сакале повторно да се вратат на сето тоа. . Но, има и такви кои не слушнале многу за нашата земја, па секоја информација им звучи интересно – вели таа, пренесува Република.

Никогаш нема да заборави од каде доаѓа, но најважно е да има некој кој ја чека и ја сака.

– Кога ќе го споредам животот што го имав во Србија и животот што го имам сега, дефинитивно е многу поинтересно овде со работата што ја сакам и финансиската стабилност што ја чувствувам. Треба само да знаеме од каде доаѓаме, кој не сака и чека кога ќе се вратиме и да бидеме свесни за нашата внатрешна вредност. Тоа е нешто што е секогаш таму, а сепак нема цена. Без разлика на сè, тој баланс треба да го направиме и да уживаме во сето она што ни го нуди животот со што е можно помал стрес, повеќе радост и верба во себе, а со фокусирање на самите себе, светот ќе се промени на подобро. Целата сила е во нас, без разлика на околностите – им порачува на сите.