Нова епидемија ни тропа на врата: Сè повеќе земји го пријавуваат истиот проблем, решение има, но…

Светот се плаши од сипаници! Намалувањето на вакцинацијата против мали сипаници за време на пандемијата на Ковид-19 е поврзано со зголемување на морбидитетот, морталитетот и големите епидемии ширум светот. И Македонија се плаши од оваа болест .

Бројот на смртни случаи од сипаници во светот минатата година скокнал за цели 40 отсто. Девет милиони деца се разболеле минатата година од сипаници, а 136.000 починале, главно во посиромашните земји.

Сега една од најсилните земји во светот се плаши од оваа болест. Имено, на лекарите во Велика Британија им било кажано внимателно да ги следат симптомите кои укажуваат на мали сипаници.

За првпат по децении, Кралскиот колеџ за педијатрија и детско здравје (RCPCH) издаде насоки за третман на мали сипаници и ја повика владата веднаш да ја објави својата „задоцнета“ национална стратегија за вакцинација.

Бројките од британските институции за оваа година покажуваат дека ниту една вакцина не ја исполнила целта на Светската здравствена организација од 95% покриеност во Англија, при што стапките на вакцинација паднале на најниско ниво од 2010 и 2011 година.

RCPCH рече дека многу педијатри не би ги виделе симптомите поврзани со сипаници порано во нивните кариери и ги повика здравствените работници да го проверат статусот на имунизација на сите деца кои доаѓаат во болница.

Во Велика Британија оваа година е забележан алармантен пораст на бројот на случаи на мали сипаници, бидејќи стапките на вакцинација за деца под пет години паднаа на најниско ниво во последните десет години. Во мај родителите беа предупредени да го проверат статусот на вакцинација на нивните деца против сипаници, заушки и рубеола пред летниот распуст.

Во нов документ, RCPCH рече дека „Велика Британија сега доживува катастрофално оживување на практично елиминирани болести опасни по живот, како што се сипаниците“.

„Доказите, исто така, покажаа дека понискиот социо-економски статус е поврзан со помала покриеност“, велат од RCPCH.

Минатата година тамошната влада ги консултираше здравствените работници и јавноста за тоа како да ги подобрат услугите за вакцинација со справување со достапноста, дезинформациите и недовербата во вакцините – при што RCPCH повика на „брзо ослободување“ на стратегијата.

Педијатрите стравуваат од епидемија

Многу педијатри во Британија стравуваат дека оваа зима би можела да биде страшна и дека „ним им се насмевнува епидемијата“.

Д-р Камила Кингдон, претседател на RCPCH, вели дека објавувањето на упатства за првпат по децении е „разочарувачко“, но неопходно.

„Покриеноста со вакцини, кога зборуваме за деца под пет години, сега е на најниско ниво ако ги погледнеме последните десет години“, вели д-р Кингдон.

Таа додава дека ефектите од сипаници веќе се гледаат во Лондон, Велс и Лестер.

„Многу педијатри што ги познавам се плашат дека ќе има епидемија на морбили оваа зима. Тој период од годината е нормално тежок за лекарите, затоа што секогаш има зголемување на респираторните инфекции, луѓето кои боледуваат од грип, а сега имаме и ковид. -19 и стрептококна инфекција од групата А“, наведува Кингдон.

Таа вели дека ако на сето ова се додаде екстремно заразна и опасна болест, тоа ќе биде катастрофа и „ќе го урне и онака нестабилниот здравствен систем“.

„Повторно сме во ситуација кога бараме нешто од владата, каде е таа долгоочекувана стратегија за вакцинација? Владата на Обединетото Кралство треба да ги признае овие ниски бројки и да го фокусира своето внимание на обезбедување еднаков пристап до вакцинација во сите региони и социо-економски групи“, вели директорот на RCPCH.

Во упатството издадено од оваа институција има и препорака до лекарите да ја промовираат вакцината МRP кај родителите на невакцинирани деца.

Официјалните бројки од 1 јануари до 30 септември покажуваат дека во Англија се регистрирани 149 случаи на мали сипаници.

Повеќето од нив се регистрирани во Лондон, кој уште во јули предупреди дека може да дојде до „експлозија“ на мали сипаници поради малиот број вакцинирани лица, пренесува Sky News .

Симптоми на кои треба да внимавате

На веб-страницата на NHS се наведува дека инфекцијата со сипаници може многу лесно да се шири и може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Инфекцијата обично започнува со симптоми на настинка, проследени со осип неколку дена подоцна.

Пациентите исто така може да развијат дамки во устата. Првите симптоми на кои треба да се внимава се висока температура, течење или затнат нос, кивање и кашлање. Црвени, болни, насолзени очи се исто така ран знак.

„Малку е веројатно да се работи за сипаници ако сте ги имале претходно – или ако сте ја примиле вакцината ММР“, се вели во него.

Инфекцијата може да биде сериозна и за време на бременоста и за луѓе со ослабен имунолошки систем.

Ако постои сомневање за сипаници, луѓето треба да го контактираат својот општ лекар по телефон пред да одат на лекар.