Новиот кинески премиер изјави дека Пекинг може и мора да соработува со САД

0

Новиот премиер на Кина, Ли Кианг, по преземањето на функцијата првпат одржа прес-конференција, на која, меѓу другото, се осврна и на односите на Кина со САД.

На прашањето како гледа на развојот на односите во иднина, Кианг посочи дека Кина и САД можат и мора да соработуваат и оти има многу што двете земји можат да постигнат со заедничка работа.

– Има луѓе во САД кои зборуваат за економска одвојување на Кина и САД во последните години. Се прашувам колку луѓе навистина можат да имаат корист ваков вид приказни. Кина и САД се тесно испреплетени економски и двете досега имаат корист од развојот на другата страна, рече кинескиот премиер.

Кога станува збор за растот на приватниот сектор во Кина, новиот кинески премиер рече дека приватниците ќе уживаат во подобра средина и поширок простор за развој.

– Ќе создадеме еднакви услови за сите видови деловни субјекти и ќе продолжиме да ги поддржуваме приватните претпријатија да растат и просперираат. Благодарение на големиот пазар со огромна побарувачка, Кина има многу нови сектори и патеки кои нудат огромни можности за приватните инвеститори. Посветеноста на Кина на развојот на приватниот сектор е недвосмислена и непоколеблива, истакнува Кианг, пренесува Синхуа.

Ли Кианг (63) во саботата беше назначен за нов премиер на Народна Република Кина.

Ли беше назначен во седумчлениот Постојан комитет на Политбирото, највисокиот ешалон на моќ во земјата, на 20-тиот конгрес на Комунистичката партија минатиот октомври, рангирајќи се на второто место по лидерство по Си.

За него гласаа речиси сите од повеќе од 2.900 делегати на Националниот народен конгрес, еден ден откако пратениците едногласно го избраа Си за трет претседателски мандат.