Нови 150 професионални војници во редовите Армијата добија договори

Од вкупно 1144 пријавени кандидати, на 150 професионални војници денеска свечено им беа врачени договорите за работа во редовите на Армијата на Република Северна Македонија.

 – На Македонија и требаат храбри, подготвени и одлучни девојки и момци кои секогаш ќе бидат таму каде што е најпотребно, бранејќи ги државните интереси и штитејќи ги НАТО сојузниците, истакна министерката за одбрана, Славјанка Петровска, на свеченото обраќање.

Таа нагласи дека со денешниот настан за прием на новите 150 професионални војници се одбележува и успешно завршената 2023 година на македонската Армија, исполнета со многу успеси на армиските припадници, од учество во вежби, освојување медали, учество во мировни мисии, како и во спасувачки мисии.

 – Благодарение на посветеноста, професионалноста, но пред се на љубовта кон татковината и личната пожртвуваност, денеска армијата е модерна, современа армија, во која припадниците не прашуваат зошто и не барата изговори, туку велат веднаш и дејствуваат, истакна министерката.

Таа нагласи дека голема е честа која денеска им е дадена на војниците, да ја облечат армиската униформа, но уште поголема е обврската која ја добиваат.

 – Да се биде војник, офицер или подофицер не е лесно и токму затоа ги бираме најдобрите. Патот кој денеска го почнувате не е воопшто лесен, но е благороден. Подгответе се за предизвици, искушенија, пожртвуваност, но никогаш да не се откажете од вашата единствена цел – да и служите на Република Северна Македонија, им порача Петровска на војниците.

Министерката потенцираше дека нивна задача од денеска е да ги почитуваат наредбите на нивните старешини и доследно и без изговори да ги следат правилата и насоките кои ќе им бидат дадени.

 – На патот кон успехот не барајте скратени патеки и длабоки сенки. Дадете се од себе и ќе бидете најдобри, истакна Петровска и заедно со началникот на генералштабот, заменик министерот за одбрана, државниот секретар и командамтот на Командата за операции им ги врачија договорите на војниците.