НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ – Срцевите удари драстично се зголемуваат по пандемијата на коронавирус

0

Објавена е нова студија која го поврзува зголемувањето на бројот на срцеви удари со последиците од Ковид-19.

Студијата беше спроведена од Институтот за срце Смит во медицинскиот центар Cedars-Sinai  и беше објавена во списанието за  Journal of Medical Virology. Истражувачите откриле дека вкупните срцеви удари се зголемени за сите возрасни групи од почетокот на пандемијата за 14 проценти.

До втората година од пандемијата (2022), срцевите удари кај возрасната група од 45 до 64 години се зголемија за 19,6 проценти, а кај групата 65 и постари за 13,7 проценти.

Сепак, најмладата возрасна група (25-44) имала најголем пораст од речиси 30 проценти.

„Постојат неколку потенцијални објаснувања за скокот на срцевите заболувања кај пациенти поврзани со Ковид-19, но сè уште има многу неодговорени прашања“, рече Ји Хуи Јео, д-р, прв автор на студијата и лекар во Cedars-Sinai.

„Поважно, нашите резултати ги истакнуваат разликите во смртноста што произлегоа од пандемијата „Ковид-19“ и опстојуваат дури и во ерата на Омикрон“, додаде Јео.

Истражувачите рекоа дека пред пандемијата, светската статистика за срцев удар била во опаѓање, но дека пандемијата го запрела тој напредок.

Експертите веруваат дека има можни објаснувања. Тие рекоа дека Ковид-19 може да ја активира или забрза состојбата кај пациенти со претходно постоечка коронарна артериска болест.

Работите како губење на работа, финансиски притисоци и социјална анксиозност што се зголеми за време на карантинот се сметаат за потенцијални фактори за зголемување на срцевите удари. Сето ова може да доведе до акутен или хроничен стрес кој води до срцеви заболувања.