НУКЛЕАРЕН ФИЗИЧАР ОБЈАВИ ШОКАНТНИ ДЕТАЛИ ЗА ВОЈНАТА: Не заборавајте што потпиша Украина со Кина

0

Тие области се вулкански активни и богати со минерали кои се неопходни за кинеската индустрија.

Нуклеарниот физичар и поранешен пратеник во парламентот Тончи Тадиќ ја коментираше посетата на кинескиот претседател Си Џинпинг на Москва за N1 .

– Кина е голема сила и во моментов има само две големи сили во светот, тоа се Кина и САД, Русија не е во таа класа ниту некогаш ќе биде. Си сака да покаже дека Кина е посредник. Треба да се запамети како Сталин се однесуваше со Мао Це Тунг кога го остави да чека една недела во Дачија, а потоа од висина му даде инструкции како треба да се однесуваат кинеските комунисти – рече Тадиќ.

– Оваа војна воопшто не и одговара на Кина и немаше консултации со нив. Не заборавајте дека Украина потпиша декларација за нуклеарна безбедност со Кина, како и со САД и Велика БританијаСАД никогаш нема да дозволат нуклеарно оружје во Украина. Влијанието на Кина станува се посилно и колку повеќе Русија слабее, толку посилна ќе биде позицијата на Кина – додаде тој.

– Треба да ги имаме предвид и нивните односи на Далечниот исток, и деловите кои насилно беа одземени од Кина, а ако зборуваме за обновување на империите, тогаш тоа се однесува и на Азија, не само на Украина – вели тој.

„Една работа за Путин ме изненади од самиот почеток“

Тој додава дека овие области се вулкански активни и богати со минерали кои се неопходни за кинеската индустрија.

– Кина полека влегува во просторот во кој доминира Русија, а која е окупирана со Украина. Русија сега има два избора, да биде кинеска или европска база на суровини – рече Тадиќ.

-Ме изненадува од самиот почеток, се прашувам зошто Путин тргна во војна. Војната најмалку и одговара на Русија и ако не влезеше во војната, можеше да постигне многу повеќе со мирни средства каде Зеленски ќе беше притиснат од Шолц и Макрон да се согласи на некои работи – вели Тадиќ.

Што се однесува до Хрватска, тој вели дека постои поделба меѓу т.н миротворци и т.н праведните. „Миротворци се оние кои сакаат мир по секоја цена за Украина да се согласи на анексија на овие територии окупирани од Русија. Ова повторно значи некаков договор во форма на Минск 3, но со окупираната петтина на Украина, што значи дека тие би имале нова фаза од војната кога ќе се укинат санкциите и дали Русија ќе се опорави. Не разбирам дека генерацијата што ја помина војната сега ја сфаќа како нормално – рече тој.

– Праведниците сакаат праведен мир, каков и да е тој. Зеленски не може да влезе во преговори со овие карти – рече Тадиќ.