Нè очекуваат 60 тропски денови! Голема прогноза за летото 2024: Еве колку врнежливи денови ќе има!

Летото во април не ги изненади премногу експертите, дури и почетокот на оваа година навести дека 2024 година ќе ги сруши топлинските рекорди.

Почетокот на април донесе големи временски флуктуации и реални летни температури. Дека невообичаено топлото време во април не е причина за славење, туку и за загриженост, го поставува прашањето на многу лаици, но и експерти – ако во април живата на термометарот покажува речиси триесет степени, какви температури може да очекуваме во лето?

Летото во април не ги изненади премногу експертите, дури и почетокот на оваа година навести дека 2024 година ќе ги сруши топлинските рекорди.

Климатологот и професор на Земјоделскиот факултет во Белград, Ана Вуковиќ Вимиќ за НИН изјави дека ќе продолжи да биде топло во текот на април.

-Целата наредна недела ќе биде потопла од просекот за овој месец. Тешко е точно да се прогнозира какво ќе биде летото, но јасно е дека оваа пролет ќе биде потопла од вообичаено – објаснува професорот и го насочува вниманието на фактот дека високите температури сами по себе не се толку опасни како сушата што може да ги придружува.

– Опасно е зимската суша да продолжи и на пролет. Се очекува сушата да трае, а доколку продолжи до лето може да предизвика сериозни проблеми во водоснабдувањето, како во земјоделството, така и во другите ризични подрачја – предупредува Вуковиќ Вимиќ, а податоците веќе укажуваат дека е веројатна суша.

– Ова е, всушност, период кога врнежите и топењето на снегот треба да го снабдуваат земјиштето со вода, а тоа отсуствуваше. Според тоа, за очекување е периодот во кој има помалку вода дополнително да биде изложен на ризик од суша бидејќи земјата е веќе многу сува, вели климатологот.

Таа го потенцира значењето на климатските промени и тоа што се забележува дека просечната температура се менува: – Зимата беше потопла од порано, пролетта исто така, а наскоро се очекуваат првите попрецизни проценки за летото и се очекува трендот ќе продолжи – заклучува професорот.

Подолу погледнете ја деталната прогноза за летото 2024 година по месеци.

Прогноза за април

Просечната минимална температура во април ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за 0,5ºC до 1,5ºC во однос на повеќегодишниот просек.

Прогноза за мај

Просечната минимална температура на воздухот во мај ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за 0,5ºC до 1,0ºC во однос на повеќегодишниот просек.

Прогноза за јуни

Просечната минимална температура на воздухот во јуни ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за околу 0,6ºC во однос на повеќегодишниот просек.

Прогноза за јули

Просечната минимална температура на воздухот во јули ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за околу 1,0ºC во однос на повеќегодишниот просек.

Прогноза за август

Просечната минимална температура на воздухот во август ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за околу 0,6ºC во однос на повеќегодишниот просек. Исто така, се предвидува многу малку дожд.

Прогноза за септември

Просечната минимална температура на воздухот во септември ќе има вредности над повеќегодишниот просек, при што нејзината вредност ќе биде повисока за околу 0,7ºC во однос на повеќегодишниот просек. Очекувајте продолжување на крајот на летото и во септември.

Директорот на Републичкиот хидрометеролошки завод Југослав Николиќ ги објави и првите изгледи на временската прогноза за летото.

– Топло лето со просечни врнежи. Климатските изгледи покажуваат дека температурата на воздухот во летото 2024 година во Србија ќе биде над повеќегодишниот просек со отстапување до +2°С. Очекуваните вредности на просечната летна температура на воздухот ќе бидат во интервал од 21°C до 25°C во пониските предели и од 13°C до 18°C ​​во планинските предели. Изгледите се дека во текот на јуни, јули и август во поголем дел од Србија бројот на тропски денови, со максимална температура на воздухот повисока од 30 °C, ќе биде во интервал од 35 до 60, а на планините до 5 дена. Можност за топлотни бранови има во текот на јули и август.

Климатските изгледи укажуваат дека количината на летни врнежи ќе биде во опсег на повеќегодишниот просек. Сезонската количина на врнежи се очекува во интервал од 160 mm до 250 mm во пониските предели, а во ридско-планинските предели од 220 mm до 290 mm. Се прогнозира дека бројот на денови со врнежи поголеми од 0,1 мм во текот на летната сезона ќе биде во интервал од 22 до 33 во пониските предели, а до 40 на планините – најави Николиќ.