ОВАА ОБЛЕКА НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ЈА ПЕРЕТЕ ВО МАШИНА! Ризикувате дефект на машината и уништување на алиштата

0

Кои парчиња облека подобро се перат на рака отколку во машина за перење?

Перењето алишта за време на студено време некако станува поретко, со оглед на тоа колку време е потребно да се исуши (освен за оние кои поседуваат машина за сушење). Сепак, тоа не е единствениот проблем! Некои парчиња облека не треба ни да се ставаат во машината, бидејќи само ќе ги влошите . Дали знаете која облека никогаш не треба да се пере во машина за перење?

Градници

На прво место се градниците . Како прво, жиците можат да го оштетат барабанот, а затворачите може да ја искинат облеката што се пере заедно со градниците. Исто така, квалитетот на градникот може да се намали без да сте направиле ништо. Затоа е подобро градниците да ги перете рачно.

Врски

Повеќето вратоврски се направени од чувствителни материјали, па кога брзо се мијат во машина, вратоврските може да ја изгубат формата или да извалкаат друга облека. Рачно измијте ги вратоврските или однесете ги на хемиско.

Облека со декорација

Пред да ги ставите во машина, прицврстете ги панталоните, фармерките, кошулите… Патентите и копчињата може да се заглават во машината и да ја оштетат облеката при перење. Што се однесува до облеката со украсни елементи, било да е тоа светки, мониста или камења, не ги перете во машина за перење, туку на рака за да не се заглави или оштети машината.

Свилена облека

Повеќето предмети од свила бараат хемиско чистење (или барем нежно миење на рацете), бидејќи високите температури и центрифугата може да ја уништат деликатната ткаенина. Свилената облека лесно може да се кине или да ја изгуби својата форма. Затоа е подобро да се пере рачно.