ОВА СЕ АВТОМОБИЛИ СО НАЈГОЛЕМА РЕЗЕРВА НА ГОРИВО: Со овие возила нема зима и ако се запали светлото, ЕВЕ КОЛКУ ПОВЕЌЕ МОЖАТ ДА ИДАТ

0

Колку долго трае резервата за гориво откако ќе се вклучи познатото светло на контролната табла? Тоа е прашање кое може да биде од пресудно значење во одредени моменти.

Особено во денешно време, кога цените на горивото продолжуваат да растат и се почесто возачите го полнат резервоарот само откако ќе се вклучи резервата.

Возење на резерва, растојанието што може да се помине пред да запре моторот поради недостаток на гориво е обично доволно за да се стигне до најблиската бензинска пумпа. Сепак, не е препорачливо да се достигне оваа екстремна ситуација и да се ризикува најлошото.

гориво, цени на горивата, бензин, дизел, полнење гориво, работник на бензинска пумпа

Иако ова е ситуација која секогаш е препорачливо да се избегнува, возењето на резерва е нешто што секогаш може да се случи поради лоша прогноза или некои други околности.

Во врска со овој проблем, британскиот Compare The Market ја анализираше автономијата на расположливата резерва на популарни автомобили кои редовно можат да се видат во сообраќајот со бензински и хибридни мотори и припаѓаат на различни категории.

Ова се растојанија што може да ги помине секој модел откако ќе се запали индикаторот за резерва.

Автомобили со поголема автономија во резерва:

 1. Volkswagen Passat (120 километри)
 2. Volvo V40 (113 километри)
 3. Форд Мондео (112 километри)
 4. BMW Серија 5 (109 километри)
 5. Тојота Приус (107 километри)
 6. Мерцедес Е-класа (103 километри)
 7. Audi Q5 (102 километри)
 8. Range Rover Sport (101 километар)

Автомобили со помала автономија во резерва:

 1. BMW M3 (51 километар)
 2. Kia Picanto (52 километри)
 3. Fiat 500 (59 километри)
 4. Мини Купер (60 километри)
 5. Mitsubishi Outlander (61 километар)
 6. Јагуар XK (62 километри)
 7. Citroen C1 (62 километри)
 8. Peugeot 108 (63 километри)
 9. Нисан Џук (65 километри)
 10. Форд Фиеста (66 километри)

Сепак, резултатите од студијата покажуваат дека нема потреба од паника кога ќе се вклучи предупредувањето за слабо гориво бидејќи правилото е 10 проценти, што е износот што повеќето производители го одредуваат за резерва. Количина која во скоро сите случаи е повеќе од доволна за да отидете на блиската пумпа.

Исто така, мораме да земеме во предвид дека потрошувачката на гориво се зголемува поради други фактори, на пример дали работи клима уредот , ако има погуст сообраќај или екстремни температури… Уште еден фактор што треба да се земе предвид и зошто не се препорачува да го испразните резервоарот до крај е дека кога ќе остане малку гориво во него, може да дојде до дефект на моторот. Вшмукувачката пумпа може да се прегрее, а во системот може да навлезат кондензирана влага и нечистотија што се собираат на дното.