Ова ќе одекне: Герасимов штотуку започна “братоубиствена војна” во Москва! Вагнеровците нема да стојат настрана

0

Овој обид да се контролираат руските воени блогери следи по претходната наредба на генералот Герасимов до руските војници во врска со нивната лична хигиена.

Највисокиот руски воен командант во Украина, Валериј Герасимов , започна војна против руските воени блогери кои ги критикуваа неговите тактики и стратегии со наметнување незгодни нови правила што блогерите ќе мора да ги следат за да известуваат за војната во Украина.

Американскиот институт за проучување на војната соопшти дека генералот Валери Герасимов инсистира блогерите да носат сини панцири „Press“ и да се придржуваат до строгите прописи.

„Руската воена команда, исто така, можеби се обидува да ја оживее својата претходно неуспешна цензура насочена кон критичната милблогерска заедница“, пишува Американскиот институт (ISW).

Овој обид да се контролираат руските воени блогери следи по претходната наредба на генералот Герасимов до руските војници во врска со нивната лична хигиена. На војниците им било наредено да ја потстрижат косата и да се избричат. Понатаму, тоа е протолкувано како обид да се поткопа платените платеници на Вагнер, главно поранешни осуденици и брадести чеченски борци кои слободно шетаат на боиштата во Украина, честопати надвор од руската воена контрола.

Руските воени блогери го сфатија ова како отворен повик за војна. Нивниот дострел, углед и слобода на говор се во прашање.

„Оние кои го смислија овој закон, водат војна против нас со сите методи. Вклучувајќи ги и оние највалканите“, вели рускиот воен блогер Александар Котс, кој има 670.000 претплатници.

Видливоста и влијанието на руските воени блогери драстично се зголемија во текот на изминатата година. Нив ги следат милиони луѓе кои бараат поизразен поглед на боиштата во Украина отколку што е подготвена да обезбеди официјалната пропагандна машина.

Но, иако цврсто ја поддржуваат инвазијата на Кремљ врз Украина во февруари минатата година, воените блогери најчесто ги презираат тактиките на високата команда на војската.

Тие се генерално многу повеќе импресионирани од подвизите на платениците на Вагнер и чеченските борци отколку од руските војници. Тие, исто така, го критикуваа Владимир Путин за назначувањето на генералот Герасимов за врховен командант на руските сили во Украина, деградирајќи го нивниот миленик, генерал Сергеј Суровикин.