ОВИЕ НАРУШТУВАЊА предизвикуваат агресија кај децата – Еве како да ги препознаете

0

Клучот е да се третира причината.

Агресијата кај децата може да биде симптом на многу различни основни проблеми. Тоа е многу полиморфна работа, заедничка за различни психијатриски состојби, здравствени проблеми и животни околности. И затоа, во самата суштина на лекувањето на агресијата, првиот чекор е да откриете што ја предизвикува.

Агресијата кај децата и нејзините причини

Причините за агресија може да се поделат во неколку групи, вели д-р Раул Силва, специјалист по детска и адолесцентна психијатрија.

Нарушувања на расположението

Прво треба да откриете дали има проблеми со расположението. Децата кои се биполарни, во манична фаза, многу често стануваат агресивни. Ја губат самоконтролата, стануваат импулсивни. На другиот крај од спектарот, кога стануваат депресивни, иако агресијата е поретка, тие можат да станат раздразливи, а понекогаш оваа раздразливост и мрзливост кај децата предизвикува депресија.

Психоза

Психотичните болести може да се манифестираат и со агресија. На пример, децата со шизофренија често реагираат на внатрешни стимули кои можат да станат вознемирувачки . Понекогаш децата со шизофренија стануваат недоверливи или сомнителни – или целосно параноични – и на крајот ја менуваат својата психа поради сопствениот страв.

Фрустрација

Децата кои имаат проблеми со когницијата (она што сега се нарекува интелектуална попреченост) или комуникацијата (вклучувајќи го и аутизмот), исто така може да го манифестираат тоа преку агресија. Кога децата со овие состојби стануваат агресивни, тие често го прават тоа затоа што имаат потешкотии да се справат со нивната анксиозност или фрустрација и не можат да ги вербализираат своите чувства како другите. Агресијата може да биде и форма на импулсивност.

Импулсивност

Постојат и нарушувања во однесувањето. Кај децата со АДХД, кој е најчест од нив, импулсивноста и лошото одлучување може да доведат до однесување кое се толкува како агресивно. Овие деца често не размислуваат за последиците од нивните постапки, кои може да изгледаат како бездушни или злонамерни кога навистина не размислуваат.

Нарушување на однесувањето

Кај нарушувањата на однесувањето, агресијата е дел од матрицата на болеста, голема компонента на тоа кој е. За разлика од детето кое едноставно не размислува за последиците од своите постапки, децата со нарушување на однесувањето се намерно злонамерни, а третманот и прогнозата се сосема различни .

Повреда

Понекогаш постојат органски причини за агресивни испади, кога детето има оштетување на фронталниот лобус или одредени видови на епилепсија. Во овие случаи, можеби нема разбирлива причина за агресивната епизода, а епизодата може да има експлозивна компонента.

Траума

Конечно, постојат моменти кога агресијата кај децата или тинејџерите е предизвикана од стресни фактори во нивната ситуација, а не од основна емоционална болест. Кога агресијата почнува да се случува почесто, тоа може да претставува нов емотивен проблем.