Овие 5 занимања ќе бидат најбарани во 2023 година: Плати до 8.000 евра

Веројатно никој не е изненаден од фактот што работниците во ИТ секторот ќе бидат многу барани и во 2023 година. Сепак, проценките се дека работодавците ќе бараат и продавачи, инженери и занаетчии. Работа ќе има за граѓани од сите степени на образование, а платите ќе варираат – од минимални до неколку илјади евра.

Дека вработувањата во ИТ секторот ќе бидат барани и во 2023 година потврди и Нова Милош Турински од Infostud jobs.

Според него, причината за тоа лежи во тоа што, иако се чини дека секој втор човек се занимава со некоја работа во ИТ индустријата, сепак постои висок дефицит.

„Овој сектор брзо се развива, а образовниот систем не може да го следи, па иако квотите за упис се зголемуваат, сепак тоа не е доволно, така што работните места за програмирање ќе бидат барани и во 2023 година“, вели Турински.

Како што објаснува соговорникот на „Нова“, ќе има посебна потреба од медиори, односно лица со најмалку тригодишно искуство и сениори, кои имаат најмалку пет години работа во струката.

Патем, ова е секторот во кој може да се заработи најмногу, така што просечната плата е 1.600 евра, но можете да заработите повеќе од 8.000. Исто така, голем број ИТ професионалци немаат формално образование во оваа област, со оглед на зголемениот број на курсеви.

Контрола на летот

На второ место е занимање за кое е задолжително формалното образование, но платите се повеќе од примамливи, а тоа е контролата на летот.

„До крајот на 2022 година ова беше најдобро платено занимање, но верувам дека во текот на 2023 година ќе дојде до пресврт, па контролата на летот ќе биде на второ место, по ИТ“, вели Турински.

И навистина, платите на контролорите на летање се многу високи, особено кога се споредуваат со српскиот просек. Граѓаните кои се занимаваат со овој бизнис заработуваат од 200.000 до 500.000 динари месечно.

Занаети

„И пред пандемијата имаше изразен дефицит на занаетчии и дури сега доаѓа до израз. А тоа што увезуваме работна сила докажува дека има потреба од повеќе луѓе во занаетите. Пазарот на трудот и образованието овде не се во хармонија, но можеби уште поголем проблем е што младите не се доволно заинтересирани“, вели Турински.

Така се бараат автомеханичари, столари, пекари, водоинсталатери, молери и градежни работници.

Што се однесува до платите, автомеханичар може да заработи и до 150.000 динари месечно, исто како столар. Нереални делуваат и понудите кои повремено се среќаваат во огласите. Така, некои работодавци нудат водоинсталатери по 240.000 динари, а молерите 150.000 динари месечно.

Продажба

Како што посочува Турински, трговскиот сектор е баран во изминатите 20 години и нема причина да не се повтори годинава.

Платите во овој сектор варираат. Така, вработените во малите продавници често работат за минимална плата, но во големите фирми месечната плата може да биде и до 100.000 динари, што е далеку над српскиот просек кој е околу 75.000.

Електротехника и машинство

Турински додава дека во годината што претстои ќе бидат барани работници и во електротехничкиот и машинскиот сектор.

Така, инженерите кои се школувале на Електротехничкиот или Машинскиот факултет во просек можат да заработат и до 135.000 динари.

На биро најмалку доктори на науки

Според официјалните податоци на Агенцијата за вработување, може да се види дека има најмалку доктори на науки, поточно од областите филозофија, менаџмент и хемиски технологии.

Во бирото во моментов чекаат само шест манипуланти во текстилната индустрија. Манипулантите се всушност пониски службеници, обично фабрички работници.

Исто така, работа чекаат само неколку граѓани кои знаат да прават машини.

Што се однесува до платите, некои работници во фабриките работат за минимална плата, а некои за повеќе од 80.000 динари, во зависност од самата фабрика.

Друго занимање каде што само неколку луѓе чекаат работа се поштенските службеници. Во зависност од тоа што стои во описот на работното место, како и од годините искуство, платите се движат од минимални до околу 70.000 динари.