Овој симптом може да укажува на рак на белите дробови, а се јавува при будење, велат лекарите

0

Ракот на белите дробови може да има различни симптоми, а некои предупредувачки знаци се посуптилни отколку што може да очекуваме. Заедно со силната кашлица која не престанува и искашлувањето на крв, лекарите предупредуваат дека еден од симптомите може да се појави веднаш по будењето. Како што објави The Sun, потењето во текот на ноќта може да биде знак за оваа смртоносна болест.

Иако овој рак е еден од најсмртоносните, раното откривање може да помогне во прогнозата, дозволувајќи им на лекарите да ја запрат болеста пред да се прошири на други делови од телото. Тие тврдат дека помалку познат знак за рак на белите дробови е ноќното потење. Како што објаснуваат, додека нашето тело се бори со туморот, може да почне да се прегрее, предизвикувајќи ни обилно да се потиме преку ноќ.

Потењето може да биде предизвикано од треска, која е почеста во подоцнежните фази на болеста, но може да се појави во секое време. Треските обично се предизвикани од инфекција, која е почеста кај ракот на белите дробови. Треската е предизвикана и од ниските нивоа на бели крвни зрнца кои се борат против болести, што може да се појави по радиотерапија или хемотерапија. Потењето може да биде резултат и на хормонални промени.

„Потењето може да биде симптом на рак на белите дробови, но и последица на лекувањето на овој тип на рак“, објаснуваат научниците од Cancer Research UK. Покрај ноќното потење, експертите за рак предупредуваат дека има уште неколку вообичаени симптоми на оваа малигна болест. Овие се:

  • продолжена кашлица
  • тешкотии со дишењето
  • кашлање крв
  • болка во градите или рамото
  • инфекции на градниот кош кои постојано се враќаат или не исчезнуваат
  • губење на апетит
  • замор
  • ненадејно губење на тежината.