Огромна санта мраз поголема од Лондон се откина од Антарктикот: „Пукнатината се проширува со години“

„Овој настан на распаѓање беше очекуван и е дел од природното однесување на Брунт ледениот гребен“

Огромна санта мраз со големина од 1.550 квадратни километри се откина од ледениот гребен на Антарктикот во неделата, соопшти во вторникот британската организација за поларни истражувања БАС, додавајќи дека настанот не е предизвикан од климатските промени.

Големината на ледената формација е приближно колку Лондон со неговите предградија. Истражувачите рекоа дека не веруваат дека климатските промени се одговорни за прекинот како некои случаи во изминатите години.

„Овој настан на распаѓање беше очекуван и е дел од природното однесување на ледениот гребен. Тоа не е поврзано со климатските промени“, рече глациологот од БАС, Доминик Хоџсон.

Пукнатината во ледената покривка, која истражувачите ја нарекоа Chasm-1, беше откриена пред неколку години и оттогаш се шири додека парчето мраз конечно не се отцепи.

Ледениот брег, кој допрва треба да биде именуван од Националниот центар за мраз на САД, се очекува да биде зафатен по брегот на Антарктикот од океанските струи, како што тоа беше направено со претходните големи санта мраз.

Британските истражувачи на глечерите ќе продолжат да го набљудуваат ледениот брег.

Минатата година, истражувачите ги наведоа климатските промени како причина за отцепувањето на ледениот брег од 1.200 квадратни километри, бидејќи топењето на морскиот мраз значително се забрза поради повисоките температури.

БАС управува со истражувачка станица на ледениот гребен Брунт на Антарктикот. Организацијата ја премести станицата околу 20 километри во внатрешноста на земјата во 2016 година за да не биде загрозена од отцепување на големи санти мраз, како оние што неодамна беа снимени.

Истражувачите остануваат на станицата за време на летото на Антарктикот, кое трае од ноември до март, а остатокот од годината го поминуваат во британскиот универзитетски град Кембриџ, каде што ја набљудуваат областа користејќи сателитски снимки произведени од ЕСА и НАСА, европските и Американските вселенски агенции и германскиот сателит TerraSAR – X.

Според БАС, ледениот гребен е една од најтесно набљудуваните ледени плочи на земјата.