ОД ДЕНЕС ПОЧНА ЕМБАРГО ЗА УВОЗ И ТРАНСФЕР НА РУСКА НАФТА ВО ЕУ: Заврши шестмесечниот преоден рок!

0

Во јуни, земјите од ЕУ се согласија за пакет санкции со кои се забранува купување, увоз и трансфер на сурова нафта и одредени нафтени деривати од Русија во ЕУ. Ембаргото за сурова нафта стапи на сила на 5 декември минатата година по шестмесечен преоден период.

Во меѓувреме, два месеци подолго траеше преодниот период за воведување на ембаргото за увоз на нафтени деривати, што значи дека од денеска стапи на сила.

Во спротивно, суровата нафта испорачана со гасовод сè уште е предмет на привремено ослободување. Така, земјите-членки кои зависат од руската нафта поради нивната географска положба можат да продолжат да ја снабдуваат преку цевководи. Примери за такви членки на ЕУ се Унгарија и Словачка. Во спротивно, тие не можат да ја извезуваат оваа сурова нафта или нафтени деривати во други земји членки или трети земји.

Покрај тоа, компаниите од ЕУ не можат да обезбедат осигурување или финансирање за поморски транспорт на руска нафта до трети земји. Со ова сакаат да ѝ отежнат на Русија да продолжи да извезува нафта во земјите ширум светот, бидејќи европските оператори се важни даватели на такви финансиски услуги, додава комисијата.

На почетокот на декември, заедно со ембаргото за увоз на најголем дел од руската сурова нафта, стапи на сила и ценовното ограничување за суровата нафта што Москва ја извезува во трети земји. Членките на ЕУ го поставија на 60 долари за барел од 159 литри, со што се согласуваат со групата Г7 и некои други партнери.

Во петокот, ЕУ, групата Г7 и Австралија склучија договор за воведување ценовни ограничувања за нафтените деривати што Русија ги извезува во земјите ширум светот. За дериватите кои се поскапи од суровата нафта, горната граница е поставена на 100 долари за барел од 159 литри, а 45 долари за поевтините. Овие две капа се ефективни од денес.

Ограничувањето на цената значи дека обезбедувањето услуги како што се техничка помош, брокерски услуги, финансирање или финансиска помош во врска со трговијата, посредувањето или транспортот на руска сурова нафта во трети земји е дозволено само за нафта купена по цена од 60 американски долари за буре или помалку. За деривати, горните вредности се 100 долари и 45 долари, соодветно.

Според Брисел, Москва силно ја чувствува мерката за ограничување на суровата нафта. Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен изјави дека Русија ја чини околу 160 милиони евра дневно.