Околу 30 проценти од сопствениците на Play Station 5 немале Play Station 4

Sony објави дека речиси 30 проценти од активните корисници на конзолата Play Station 5 воопшто не поседуваат Play Station 4, односно дека се нови играчи во екосистемот PS.

Точно, Play Station 5 се продава малку побавно од Play Station 4. Последната конзола продаде 32,1 милиони единици до крајот на 2022 година, а последниот квартал постави рекорд – 7,1 милиони единици.

Од друга страна, PS4 имаше 35 милиони продадени единици во својата ера по 24 месеци.

Сепак, информацијата што го радува на Sony е дека расте бројот на корисници на кои Play Station 5 им е првата PS конзола што ја купиле.

Така, со PlayStation 5, Sony привлече неколку милиони корисници кои претходно не играле на PlayStation.

Заслугата за такво нешто веројатно се рефлектира во стратегијата на Sony за проширување на франшизите на филмови и серии.