ОПАСЕН ТРЕНД НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ! Лекарите предупредуваат: Ова е надрилекарство, го ставате на РИЗИК сопственото здравје

0

Не го ставајте на ризик сопственото здравје.

Причините за хроничен замор можат да бидат различни – различни диети, неодамна заразени со вируси, нагли временски промени. На социјалните мрежи се нуди брзо и лесно достапно решение – витамински инфузии.

Сепак, лекарите советуваат да бидете внимателни со трендовите на Инстаграм и да не го ставате на ризик сопственото здравје.

-Како доктор имам голема одговорност и морална и професионална да апелирам до сите граѓани да не прифаќаат никакво нанесување инфузија надвор од установата која е пропишана за неа и која не ја дава стручно лице. Денеска сме преплавени со многу лажни информации и псевдомедицински персонал – вели д-р Ана Петровиќ.

Докторот нема дилема што е најпаметно да се направи кога станува збор за овој вид терапија.

  • Дискутабилно е да се зборува за нешто што не сме го виделе или доживеале, но моето лично искуство покажа големо незадоволство на пациентите кои примиле инфузија од диви билки. Јас лично како лекар сум за домашна инфузија да ја дава проверен медицински персонал, се друго е надрилекарство – додава д-р Петровиќ.
  • Има акредитирани приватни клиники, како и државни институции преку кои одредена група на луѓе имаат можност да примаат ваков вид терапија дома. Кандидатите се најтешките пациенти кои бараат туѓа помош, најчесто заболените од рак – истакнува Ана Петровиќ.
  • Медицинските ситуации во кои треба да се прими интравенска инфузија се состојби на дехидрација, односно недоволна количина на вода во организмот. Инфузијата не треба да биде опасна туку таа најчесто содржи електролити, минерали и витамини – заклучи д-р Ана Петровиќ.