ОПАЃА ПОДДРШКАТА ЗА ЕРДОГАН: Што користи турскиот претседател пред избори?

0

Претседателските и парламентарните избори претставуваат најголем изборен предизвик за лидерот со најдолг стаж во модерна Турција, откако кризата со високи трошоци за живот ја намали поддршката за Ердоган.

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган ја вклучи првата испорака на природен гас на Турција до копнениот капацитет од резерватот откриен во Црното Море и вети дека ќе обезбеди бесплатен природен гас за домаќинствата пред изборите на 14 мај.

Церемонијата беше последен обид на владата да ги прикаже големите енергетски и инфраструктурни проекти пред изборите што Ердоган би можел да ги загуби по две децении на власт , според анкетите на јавното мислење.

„Ќе обезбедуваме до 25 кубни метри месечно бесплатен природен гас за домаќинствата за една година“, рече Ердоган во четвртокот (20-ти април) во пристаништето во северната провинција Зонгулдак.

Неограничениот природен гас за целата потрошувачка на домаќинствата ќе биде бесплатен следниот месец, рече Ердоган.Турција.jpg

Природниот гас првпат беше откриен во полето Сакарија кај брегот на Зонгулдак во 2020 година и во блиското поле Каикума-1 минатата година, а вкупниот волумен оттогаш се проценува на 710 милијарди кубни метри.

Турција, која има малку резерви на нафта и гас , е многу зависна од увозот на гас од Русија , Азербејџан и Иран, како и од увозот на течен природен гас од Катар, САД, Нигерија и Алжир.

Домашното производство на природен гас, главно во регионот Тракија, сочинуваше помалку од 1 отсто од националната потрошувачка на Турција од 60 милијарди кубни метри во 2021 година, според енергетскиот регулатор ЕПДК.

Првично, 10 милиони кубни метри гас дневно ќе се произведуваат во турските гасни полиња на Црното Море, рече Ердоган. Производството ќе се зголеми на 40 милиони кубни метри гас дневно во наредниот период, додаде тој.

„Кога ќе го достигнеме целосниот капацитет, ќе можеме да исполниме околу 30 отсто од годишната потрошувачка од тука “, рече Ердоган.11383356.jpg

Претседателските и парламентарните избори претставуваат најголем изборен предизвик за лидерот со најдолг стаж во модерна Турција, откако кризата со високи трошоци за живот ја намали поддршката за Ердоган. Според анкетите води опозицискиот кандидат Кемал Киличдароглу .

Ова не е единствениот проект што владата го започна пред избори. Следната недела, Ердоган треба да го отвори првиот нуклеарен реактор во Турција , изграден од руската државна нуклеарна компанија Росатом.