Орбан не попушта: Оградите ја штитат Европа

Унгарскиот премиер Виктор Орбан ја повика Европската Унија да ги финансира граничните огради, оживувајќи ја идејата која долго време се сметаше за неприфатлива, пред самитот на лидерите на ЕУ на кој ќе се разговара за сузбивање на илегалната имиграција.

По низата поплаки од Австрија и Холандија за зголемениот број на луѓе кои влегуваат во земјата, организиран е собир на 27 лидери на Европската Унија. Граничната агенција на ЕУ минатата година пријавила 330.000 илегални премини, најмногу од 2016 година.

Членките на ЕУ се горко поделени околу тоа како да ја споделат грижата за бегалците на нивната територија и со години се фокусираат на зајакнување на нивните надворешни граници за да ги спречат луѓето да влезат во земјата преку неофицијални и често смртоносни патишта.

Земјите како Полска, Унгарија и Словенија подигнаа огради на своите граници за да ги задржат бегалците и мигрантите, иако Европската комисија, која управува со заедничкиот буџет на ЕУ, досега одбиваше да плати за таквите огради, велејќи дека тоа би било против либерално-демократската вредности и човекови права.

Орбан ја повика ЕУ да ги финансира оградите

Во повикот пред самитот со неговите колеги од Полска, Белгија, Малта и Бугарија, Орбан ја повика ЕУ да финансира такви проекти, велејќи дека „оградите ја штитат цела Европа“, државната новинска агенција MTI ја цитираше неговата изјава.

Шефоицата на Европската комисија Урсула фон дер Лајен претходно одби да финансира „бодликава жица или ѕидови“ иако извршната власт на ЕУ со седиште во Брисел нуди пари за физичка гранична инфраструктура, како што е опремата за надзор.

ЕУ вели дека меѓу илегалните пристигнувања минатата година доминирале Сиријците, Авганистанците и Тунижаните и дека само една третина од луѓето добиле азил, додека сите други биле вратени назад.

Иако прими неколку милиони луѓе кои бегаат од војната од соседна Украина, ЕУ се обидува да испрати повеќе луѓе назад на Блискиот Исток, Северна Африка и Јужна Азија, бидејќи зголемените нелегални влегувања ги оживуваат построгите политики.

„Системот за баратели на азил е во дефект“

Во заедничко писмо пред самитот, лидерите на Малта, Данска, Грција, Литванија, Летонија, Естонија, Австрија и Словачка велат дека сегашниот „систем за баратели на азил е во дефект“.

„Илегалната миграција повторно стана едно од итните прашања во ЕУ“, се вели во извештајот. „Без повторени и успешни напори, илегалната миграција во Европа може да се очекува само да продолжи и да се зголемува во наредните години.“

Групите за човекови права го критикуваа сè порестриктивниот пристап на Европската Унија кон миграцијата како нелегален и нехуман. Други критичари велат дека цврстиот став за миграцијата служи за освојување политички поени кај десничарските гласачи и не го зема предвид недостигот на работна сила во стареењето на Европа.