Палестински новинар се јави од Газа: Израелците продираат од север и исток, а ние овде се бориме за вода

Храбриот палестински новинар Мотаз Азаиза објави неколку видеа на својот Инстаграм од синоќа и денеска во текот на денот откако успеа да се поврзе на интернет.

Тој во видео снимките за време на нападот на Газа објасни дека не знае кога ќе може да објавува, имајќи предвид дека им е прекината мобилната врска.

„Ни ја прекинаа интернет конекцијата во Газа, немаме сигнал и не можеме да користиме телефони. Не се знае кога ќе се врати интернетот или кога ќе можам да ги ставам моите видеа. Извештаите од терен велат дека израелскиот Армијата навлегува во Газа од север и исток“, рече тој.

Во едно од видеата тој покажува како изгледа Газа по нападот на израелската армија, додека во едното истакнува дека меѓусебно се борат за вода.

„Тука се бориме за вода“, рече тој.

Во една од своите објави на Инстаграм Story, тој исто така напиша дека поради недостаток на интернет конекција, не може да слушне со своето семејство и го повика светот да се моли за Палестинците.