Паника кај соработниците на Камчев, ќе биде замрзнат и нивниот имот: Американците брутално расчистуваат со олигархијата која владее со Македонија

Целиот имот и интереси во имотот на Јордан Камчев што се во Соединетите Држави или во сопственост или контрола на лица од САД се блокирани и мора да се пријават на OFAC. Дополнително, блокирани се и сите субјекти кои се во сопственост, директно или индиректно, поединечно или збирно, 50 проценти или повеќе од едно или повеќе блокирани лица. Сите трансакции на лица од САД во (или кои транзитираат) во Соединетите Американски Држави кои вклучуваат каков било имот или интереси во сопственост на назначени или на друг начин блокирани лица се забранети освен ако не се овластени со општа или специфична лиценца издадена од OFAC или не се изземени. Забраните вклучуваат давање каков било придонес или обезбедување на средства, стоки или услуги од, до или во корист на кое било блокирано лице, или примање каков било придонес или обезбедување на средства, стоки или услуги од кое било такво лице.

Дополнително, финансиските институции и други лица кои се вклучени во одредени трансакции или активности со санкционираниот поединец може да се изложат на санкции или да бидат предмет на извршно дејствие.

Оваа вест беше објавена денес на страната на Канцеларијата за тероризам и финансиско разузнавање на САД.

Веста за ставањето на Јордан Орце Камчев на Американската црна листа пред малку ја објавија и на официјалната страната на Американската Амбасада на фејсбук, во која Амбасадорката Агелер подвлекува:

„Денеска Министерството за финансии го санкционира бизнисменот Јордан „Орце“ Камчев за корупција, поткуп, перење пари и други кривични дела. Овие санкции не влијаат само на имотот и имотот на г-дин Камчев, туку и на оние кои имаат бизнис со него. САД ќе продолжат да таргетираат корумпирани поединци кои го поткопуваат владеењето на правото и стабилноста на Северна Македонија. Корупцијата има последици“. – Амбасадорка Ангела П. Агелер

Сите детали за Јордан Камчев, наведени од страна на Американската канцеларија за тероризам и финансиско разузнавање може да ги прочитате на следниот ЛИНК.