Патријархот Кирил го најави “крајот на светот”: “Ги замолуваме лудаците да разберат дека уништувањето на Русија ќе значи крај”

Тој ги повика сите црковни парохии да ги „мобилизираат своите свештеници“

Патријархот московски и на цела Русија Кирил Први го повика локалното свештенство посилно да и помогне на руската војска која се бори во Украина.

Кирил смета дека Руската православна црква треба повеќе да и помага на руската војска, па ги повика сите црковни парохии да ги „мобилизираат своите парохијани-свештеници“. Говорот на поглаварот на Руската православна црква го објави прес-службата на Московската патријаршија.

„Ако велиме дека Црквата е со својот народ, тогаш секоја парохија треба да им помогне на оние кои се на линијата на фронтот. Мора да ги мобилизираме нашите свештеници да собираат работи и храна. Барајте можности, собирајте пари, испраќајте пакети, ако е можно, одете сам поддржете ја армијата“, апелираше патријархот за време на празничната трпеза во Соборниот храм Богојавление.

Во истиот говор, поглаварот на Руската православна црква ја спореди војната во Украина со Големата патриотска војна и патриотската војна од 1812 година, кога „речиси цела обединета Европа се обиде да ја освои Русија“. Сега, според патријархот, „целиот западен свет повторно зеде оружје против Русија“.

„Зошто нема да се откажеме? Затоа што ние сме алтернатива, а алтернативата е многу привлечна. Русија е таа која ги отфрла најлошите манифестации на глобализацијата и таа стана светилник на светот. Луѓето ја гледаат Русија како земја која покажува лојалност кон традиционалните вредности, како што се семејството, чувството на должности, патриотизмот“, рече поглаварот на Руската православна црква, додавајќи дека Русија, која силно се спротивстави на глобализацијата, ужива „големи симпатии од многу луѓе кои живеат на Запад“. По руската инвазија на Украина, патријархот Кирил отворено ја поддржа војната. Во своите проповеди често спомнува воени дејствија, а ги оправдува и причините за инвазијата. Меѓу другото, тој рече дека војната е предизвикана од надворешни сили за да ја ослабат Русија. Сега тој отиде уште подалеку и во споменатиот говор го објави крајот на светот во случај на пораз на Русија: „Желбата да се победи Русија денес доби многу опасни облици. Му се молиме на Господ да вразуми лудаците и помогнете им да разберат дека секоја желба да се уништи Русија ќе значи крај на светот“.